Cum ar putea fi reduse accizele la carburanti
Data publicarii: 31-01-2011 | AutoRomania ar putea cere o derogare de la majorarea accizelor pentru combustibili, potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, asa cum au facut si alte state membre.
Accizele si TVA reprezinta jumatate din pretul la pompa al benzinei si motorinei. In aceste conditii, rolul statului in majorarea sau reducerea combustibilor este decisiv. Cel putin aparent, pentru ca marja de manevra este, de fapt, limitata din cauza restrictiilor impuse la nivel european.
TotuSi, statele membre pot obtine derogari de la Consiliul Uniunii. Cel mai recent exemplu este cel al Frantei, care a primit, in ianuarie a.c., o autorizare din partea acestuia pentru a aplica, diferentiat pe regiuni, rate reduse de taxare pentru benzina fara plumb si pentru motorina. Reducerile nu pot fi mai mari de 35 euro pentru o mie de litri de benzina fara plumb, respectiv de 23 de euro pentru motorina. Si Romania ar putea cere o derogare asemanatoare.
Proceduri birocratice
"In primul rand, trebuie spus ca nu exista un mecanism general pentru o derogare de la directiva privind taxarea energiei. Totusi, daca autoritatile romane vor sa obtina o derogare pentru un anumit sector, trebuie sa informeze Comisia cu toate informatiile necesare si relevante. Ulterior, Comisia ar urma sa examineze cererea, luand in considerare o serie de criterii, cum ar fi buna functionare a pietei interne si necesitatea de a asigura o concurenta corecta. Apoi, poate decide sa prezinte o propunere de autorizare a unei astfel de masuri Consiliului. Totodata, poate arata Consiliului care sunt motivele pentru care considera ca acest lucru poate fi facut. In final, Consiliul decide, cu votul unanim al membrilor sai", explica Maud Scelo, purtator de cuvant al Directiei Generale pentru Taxare a Comisiei Europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani