Cum sa te feresti de rechinii imobiliari
Data publicarii: 31-01-2011 | ImobiliareDe la dezvoltatori si agenti imobiliari si pana la speculatori sau simpli profitori de ocazie - foarte multi au incercat sa beneficieze la maximum de boom-ul imobiliar cu investitii minime si profituri cat mai mari. Unii incearca sa faca acest lucru in continuare, chiar daca piata a cazut, iar preturile au ajuns uneori chiar la jumatate fata de cele din anul 2008.
1. Fiti vigilenti cand vine vorba de actele de proprietate. Uneori, cand cumparatorul intreaba de actele de proprietate, vanzatorul da curs unei strategii care ii fac pe multi sa cada in plasa. In prima saptamana, veti auzi fraze precum "Le voi avea in curand", urmate de "Nu inteleg de ce va trebuie atatea hartii, dar voi face tot posibilul sa le adun".
Dupa o luna, va treziti cu declaratii mai agresive de genul "Ce inseamna asta? De ce imi ceri atatea hartii? Ca sa ma tragi pe sfoara?". Daca nici acum nu cedati si mai trec cateva saptamani, primiti un ultimatum menit sa va convinga sa acceptati sa incheiati tranzactia: "Asta e tot ce am. Fie iti place si cumperi, fie nu esti serios si imi pierd vremea cu tine".
Totul e sa nu le faceti jocul! Protejati-va, alegandu-va avocati buni, arhitecti si consultanti imobiliari si faceti o achizitie fara probleme sau cel mult cu unele minore. Evitati surprizele neplacute!
2. Fiti sceptici cand vi se spune despre o constructie noua cu pretul de 800-1.000 euro/mp ca are o calitate excelenta. Proiectele finalizate au fost construite pe terenuri achizitionate, in mare parte, in anii 2005-2007, iar constructiile au inceput in 2007-2008. Intre timp, preturile au scazut, iar multi dezvoltatori au incercat sa reduca costurile alocate finisajelor, pentru a recupera din pierdere. Oricum, majoritatea au un cost total de peste 1.000 euro/mp, incluzand finisarea. Astfel, trebuie sa verificati cu mare atentie calitatea constructiei. Un dezvoltator poate incerca sa va distraga atentia de la calitatea proasta cu un pret mic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des