Creditul privat, inghetat de doi ani. Cum sa creasca economia?
Data publicarii: 27-01-2011 | EconomieBancherii au tinut creditul pentru sectorul privat "inghetat" si anul trecut, iar in lipsa finantarii economia romaneasca a ajuns sa ramana doar alaturi de cea a Greciei in teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiara din 2008.
Creditul pentru sectorul privat a scazut anul trecut cu 3% in termeni reali (eliminand impactul inflatiei), similar cu ce s-a intamplat in 2009. Scenariul ultimilor doi ani difera radical de ritmurile de crestere de pana la 50%, inregistrate in anii de boom ai economiei.
La sfarsitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, fata de aproape 50 mld. euro in decembrie 2008.
Fara bani pentru achi-zi-tii noi consumul intern s-a prabusit, iar companiile ex--portatoare nu au reusit sa antreneze restul economiei dupa ele, in ciuda revenirii cererii pe pietele externe. Desi exporturile au urcat cu 30%, economia a scazut cu aproape 2% anul trecut, potrivit esti-marilor.
Nici macar acum bancherii nu vorbesc insa despre revenirea creditarii pe consum si ar prefera sa finanteze companiile, insa aici proiectele de investitii lipsesc, pentru ca antreprenorii nu vad la orizont cerere pe care sa o serveasca. Cum se poate iesi din acest cerc vicios?
"Sper ca proiectele de infrastructura sa fie lansate si sa inceapa sa absoarba din ce in ce mai multi bani", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala dupa active. La fel ca si anul trecut, el vede potential de crestere a creditarii in zona companiilor. Intr-adevar, in 2010 companiile au reusit sa absoarba mai multi bani de la banci, insa cererea lor a fost concentrata pe imprumuturile in valuta, care sunt in continuare mult mai ieftine. Pe retail situatia a fost similara, cererea fiind sustinuta timid doar de programul "Prima casa" pentru imprumuturile ipotecare. "Clientii s-au uitat tot timpul la dobanzi si in ciuda eforturilor BNR de a descuraja creditarea in valuta, aceasta a reprezentat in fiecare an peste jumatate din finantarile acordate in conditiile in care diferenta de cost a fost intotdeauna semnificativa", spune analistul economic Aurelian Dochia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman