Zona unica de plata in Europa face primul pas concret
Data publicarii: 11-09-2006Grupul este format din "Electronic cash" si "Deutsches Geldautomaten-System" din Germania, "EUFISERV" - Bruxelles, "Euro 6000" - Spania, "Link" - Marea Britanie, "Multibanco" - Portugal, "Pagobancomat" si "Bancomat" din Italia.
Companiile sus amintite vor coopera pentru oferirea unei alternative la platile pan-europene, in concordanta cu propunerea UE legata de crearea unei singure zone de plata in Europa (Single Euro Payment Area - SEPA).
EAPS va permite acceptarea directa a tranzactiilor cu carduri de debit la nivel pan-european fara a fi nevoie de un procesor intermediar, cum este cazul organizatiilor internationale de plata MasterCard sau Visa. Primul pilot al schemei de plata va fi operational pana la sfarsitul acestui an si va fi extins in cursul anului 2007.
"Este vorba de o noua SEPA fara prea multe complicatii", a declarat Marin Mitroi, director general Romcard. "EAPS a plecat invers decat SEPA, iar abordarea lor mi se pare mult mai pragmatica. Ei pleaca de la amornizarea protocoalele de interfata - care de fapt este marea problema - faza pe care SEPA nu a definit-o nici macar la modul general!", a mai precizat sursa citata.
Schemele de card care nu au inca o strategie de implementare a SEPA vor fi invitate sa se alature aliantei recent create sau sa participe ca "invitatii". Primul invitat sa se alature aliantei EAPS este Interpay din Olanda.
"Pentru a evalua greutatea si importanta acestui acord este suficient sa mentionam ca doar unul dintre membrii fondatori, EUFISERV, opereaza o schema de plata prin card care permite accesul a 70 de milioane de posesori de card la 60.000 de ATM-uri in 10 piete europene", precizeaza NO-CASH. "Compania are sediul central in Bruxelles dar este detinuta de banci de retail din 13 tari europene si de Grupul European al Bancilor de Economii (European Savings Banks Group)", a adaugat sursa citata.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman