Fondul Proprietatea: Tranzactii de 50 de milioane de lei in 10 minute
Data publicarii: 25-01-2011 | BursaMoment istoric la Bursa! Fondul Proprietatea a debutat in aceasta dimineata la Bursa de Valori Bucuresti, cotatia de debut fiind de 0,61 de lei. Astfel, incepand de astazi, cei care detin actiuni la FP pot astepta sa le creasca valorea, fie le pot vinde pe Bursa incepand de astazi.
Sunt peste 21 de milioane de actiuni puse in vanzare si se preconizeaza ca numarul acestora sa fie si mai mare.
In ultimul sfert de ora, valoarea tranzactiilor cu actiuni FP a crescut de la 100 de milioane de lei la 150 de milioane de lei.
"Cea mai mare temere pe care o avem la ora actuala este mentalitatea guvernului din Romania", a spus Mark Mobius, Seful fondului de investitiii care administreaza Fondul Proprietatea.
Din cauza comenzilor foarte mari, sistemul electronic al Bursei s-a blocat, iar acum se preiau comenzi in sistem clasic, doar prin telefon.
Mult asteptata deopotriva de cei care au primit actiuni FP pentru proprietatile pierdute in timpul regimului comunist, de speculatorii care au cumparat actiuni ale Fondului in afara pietei de capital si vor sa marcheze rapid profituri de 100-200%, dar si de toti participantii pe bursa care spera intr-un efect general pozitiv, listarea are loc la cinci ani de cand Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni, in decembrie 2005.
Fondul detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor. Reprezentanti ai companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului, au apreciat ca listarea va tripla lichiditatea bursei, sporind atractivitatea Romaniei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii