Fostele mine de sare, asul din maneca turismului romanesc
Data publicarii: 24-01-2011 | TurismSalinele autohtone ar putea sa ne aduca sute de mii de turisti de peste hotare. Cu o singura conditie: sa investim in infrastructura fostelor exploatari de sare si in promovarea lor.
Cativa tineri joaca biliard, la doi pasi mai incolo un cuplu se chinuie sa darame popicele de la capatul pistei de bowling, iar ceva mai departe se aud strigate de bucurie: cineva tocmai a marcat un gol pe terenul de fotbal. Vreo trei copii se dau pe tobogan, sub ochii atenti ai parintilor aSezati pe banca, iar altii stau la rand pentru o cursa in roata mare, ce-i va purta la peste 20 de metri inaltime. La cateva zeci de metri distanta, mai multe familii se plimba cu barca pe luciul unui lac, dand ocol unei insulite pe care doua cupluri au incropit un picnic.
Ar putea fi vorba de o imagine obiSnuita dintr-un parc oarecare, daca totul nu s-ar intampla la cateva zeci de metri sub pamant, intr-o fosta mina de sare din centrul Ardealului. In enorma cavitate subterana ramasa dupa incheierea exploatarii s-au investit 5,8 milioane de euro (4,8 milioane de euro, din fonduri europene, restul, din bugetul consiliului local Si al celui judetean). Pe langa cele deja mentionate, in subteran s-au mai amenajat lifturi panoramice, un amfiteatru cu scaune incalzite, un balcon circular suspendat la 40 de metri deasupra salii sapate in sare, un centru de tratament modern, iar la suprafata a fost reabilitata intrarea in mina Si s-a modernizat unul dintre drumurile de acces.
"Este superb, este o salina fara egal, este o bijuterie de turism balnear, care trebuie sa fie cunoscuta in toata Europa", spunea premierul Emil Boc la inaugurarea proiectului, cu un an in urma.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice