Bancile riscante ar trebui sa cotizeze mai mult la Fondul de Garantare

Data publicarii: Astazi, 21-01-2011 | Finante-Banci


Datorita plafonului de garantare de 100.000 de euro, bancile isi permit sa tenteze clientii cu dobanzi mari la depozite fara sa fie penalizate de inrautatirea perceptiei de risc.

Bancile cu o pozitie financiara mai riscanta comparativ cu alti jucatori ar trebui sa vina cu contributii mai mari la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), considera Eugen Dijmarescu, directorul general al institutiei.

Comentariul lui Dijmarescu, fost viceguvernator al BNR responsabil printre altele cu stabilitatea financiara, vine in contextul in care pe piata bancara a aparut un adevarat obicei al clientilor de a face "shopping" de dobanzi, in cautarea celor mai mari randamente pentru sumele depuse, indiferent de profilul de risc al bancii.

Toate bancile sunt incluse in schema de garantare, cu un plafon de 100.000 de euro, unificat din 2011 la nivel european. Prin existenta garantiei de stat, clientii nu mai sunt stimulati sa tina cont si de riscul bancii atunci cand fac plasamente.

"Transparenta este cea mai buna pavaza. Nu cred ca daca o banca are un coeficient de risc mai mare decat o alta, contributia ar trebui sa fie proportionala. Dar ar trebui sa fie mai mare. Ar da deponentului incredere ca depozitul sau este asigurat. Personal, nu vad intr-o asemenea abordare un lucru rau", a spus Dijmarescu in cadrul unei intalniri informale cu jurnalistii.

In prezent bancile platesc o contributie anuala la FGDB standard, de 0,3% din valoarea depozitelor asigurate, indiferent de profilul de risc. Desi nu are atributii in sfera supravegherii prudentiale a bancilor - care raman concentrate la BNR - FGDB deruleaza o serie de teste pe baza datelor colectate, pentru a determina gradul de risc al activitatilor bancilor incluse in schema de garantare.

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: