Statul ia partea leului din pretul carburantilor

Data publicarii: 17-01-2011 | Afaceri


Profitul Guvernului de pe urma cresterii pretului la benzina si motorina a fost de peste 3,5 ori mai mare decat cel al companiilor de profil

A realiza profituri in Romania a devenit o activitate extrem de periculoasa. Dupa sistemul bancar, acuzat in 2008 ca a complotat la instrumentarea unui atac asupra leului, a venit randul industriei petroliere, care doreste, potrivit guvernantilor, sa se imbogateasca spoliind firava putere de cumparare a romanilor. Ca si in cazul bancilor, institutiile statului s-au pus in miscare: dupa Consiliul Concurentei, si ANAF a trecut la anchetarea suspectilor de serviciu.

"Daca exista profituri care cresc foarte mult si nejustificat intr-o asemenea perioada dificila, statul roman poate avea cateva contramasuri specifice economiei de piata. Nu le mentionez inca, le intuiti, dar astept analizele date de catre autoritati", a fost amenintarea cu care saptamana trecuta premierul Emil Boc a incercat sa forteze companiile petroliere sa scada pretul combustibililor. Lasand la o parte faptul ca pe o piata libera cererea, si nu vreo institutie de control a statului, "justifica" preturile si implicit profiturile, surprinde mentalitatea din spatele afirmatiei: cea mai buna economie este cea in care profiturile sunt cat mai mici. Marjele de profit ridicate devin un cap de acuzare, si nu un motor al cresterii economice. Pentru ca profituri reduse inseamna o valoare adaugata mica. Neavand rabdare sa astepte rezultatul controlului inopinat al ANAF, "SFin" a decis sa analizeze rezultatele financiare - mai precis EBIT (Excedentul Brut Inainte de Taxe) - al celei mai importante companii petroliere.

 

continuarea in: Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: