Economia Chinei: ce se afla dincolo de succesul ultimilor ani

Data publicarii: 14-01-2011 | International


Chiar daca are rate de crestere cu doua cifre, economia Chinei are probleme structurale grave: este dirijata de stat, sufocata de birocratie si coruptie, neprietenoasa cu investitorii straini si indiferenta la regulile pietei

China se afla pe locul 135 din 183 de tari din perspectiva libertatii economiei, potrivit raportului 2011 Index of Economic Freedom, realizat de Wall Street Journal si The Heritage Foundation. In acelasi clasament, Romania ocupa locul 63.

Economia Chinei a iesit, in mare, neatinsa de criza globala si de recesiune. Guvernul a recurs la interventii fiscale si monetare expansioniste pentru a contracara scaderea cererii la nivel international. Exporturile si investitiile de stat in infrastructura continua sa fie principalele motoare de crestere economica, noteaza raportul.

Partidul Comunist, desi a permis cateva miscari economice ca reactie la evolutia pietelor, inca mentine principala autoritate in procesul de luare a deciziilor economice. Sectorul financiar controlat de stat acorda, adesea, credite bazate pe criterii politice, subminand eficienta economica si productivitatea. Dincolo de incercarile sporadice de a inlesni o deschidere simbolica fata de investitiile straine sau de a sustine liberalizarea cursului de schimb, ultimii ani au reprezentat o blocare a reformelor economice si absenta vointei politice pentru restructurari fundamentale. 

 

citeste integral: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: