Este benefica adoptarea euro pentru o tara mica?

Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-Banci
Premierul eston Andrus Ansip (dreapta) vede adoptarea euro ca un pas mare pentru tara sa. Va ajunge oare sa regrete aceasta decizie?
Adoptarea euro de catre Estonia a venit intr-un moment nefast pentru moneda unica europeana, a carei sustenabilitate este pusa sub semnul intrebarii dupa evenimentele din 2010: salvarea Irlandei si Greciei cu bani de la contribuabilii europeni si dezbinare intre liderii politici de pe continent. In aceste conditii, cat de avantajos este pentru o tara mica sa adopte euro si in extensie pentru Romania?

In general economistii sunt de acord ca intrarea sub umbrela euro aduce o serie de avantaje printre care disparitia riscului valutar si protectia in fata atacurilor speculative asupra cursului valutar. Cu toate acestea, criza ce a izbucnit anul trecut a scos la suprafata o serie de inconveniente care au determinat tarile care sunt inca in afara uniunii monetare sa adopte o atitudine mai rezervata fata de euro.

Din experientele Slovaciei si Sloveniei, pe termen scurt adoptarea euro a adus o tendinta de ajustare crescatoare a preturilor, o presiune inflationista sporita si reducerea competitivitatii exporturilor.
Statele care utilizeaza in continuare monedele proprii au capacitatea de a-si spori competitivitatea prin deprecierea cursului valutar.

"Pe termen lung, euro este benefic. Cam toate tarile au trecut prin aceleasi neajunsuri. Totusi, pe termen scurt euro nu aduce numai beneficii. Presiunile inflationiste exista in perioada imediata adoptarii monedei unice europene. Capacitatea si puterea de cumparare vor scadea, va aparea migratia spre tari unde cumparaturile pot fi mai ieftine", crede Gheorghe Hurduzeu, profesor universitar doctor specializat pe piete de capital la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. 

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: