Care sunt pariurile bancherilor pentru cursul leu/euro in 2011

Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-Banci

Actorii de pe piata valutara, unde se tranzactioneaza anual aproape 400 de miliarde de euro, spun ca euro va ramane aproape de nivelul de 4,2 lei si anul acesta.

Euro va ramane peste nivelul de 4,2 lei cel putin pana in martie, chiar daca leul a inceput anul cu o apreciere surprinza toare de 2 bani pana la 4,27 lei/euro. Cursul inregistrase doar oscilat ii foarte marunte in jurul palierului de 4,3 lei pentru un euro in ultima parte a anului 2010.

Abia spre sfarsitul anului se va putea vedea un leu usor mai puternic, insa pana atunci raman importante semne de intrebare, considera expertii care au raspuns solicitarii ZF de a furniza o proiect ie privind evolutia euro pe parcursul lui 2011.

In 2010 acest nivel de curs a ajutat exporturile sa creasca cu ritmuri de aproape 30%, insa anul acesta provocarile sunt importante, avand in vedere ca cererea pe pietele externe va fi afectata de masurile de austeritate luate de majoritatea statelor europene.

Pe de alta parte, nivelul actual al cursului este usturator pentru cei care s-au imprumutat in valuta in 2007 si 2008, cand euro era cu 20% mai jos, iar dificultat ile lor se vad in cresterea tot mai rapida a restantelor.

Claudiu Cercel, vicepresedinte executiv responsabil cu pietele financiare la BRD, vede euro la 4,25 lei la sfarsitul primului trimestru. Pentru restul anului el anticipeaza o tendinta de apreciere usoara a monedei nationale, astfel ca pe final de an se asteapta la 4,20 lei/euro.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: