Slabirea dolarului si a lirei sterline a scos 368 mil. euro din rezerva BNR in decembrie

Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala avea in vistierie 32,4 mld. euro la sfarsitul anului trecut, rezerva valutara coborand cu 368 mil. euro pe parcursul lunii decembrie din cauza deprecierii lirei sterline si a dolarului american in fata monedei unice europene si a platilor efectuate in contul datoriei publice externe.

Luna trecuta au iesit din conturile bancii centrale aproape 1,2 mld. euro, in timp ce intrarile de valuta au insumat doar 821 mil. euro, reprezentand modificarea rezervelor minime constituite de banci, alimentarea conturilor Comisiei Europene si Ministerului de Finante si venituri din administrarea rezervelor.

Platile de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe au totalizat 92,6 mil. euro in decembrie.

Cel mai mare impact l-a avut insa scaderea valorii partii din rezerva denominata in lire sterline si dolari americani, in conditiile in care cele doua monede au pierdut fiecare aproximativ 1,2% din valoare in fata euro in ultima luna.

Banca Nationala nu publica date referitoare la structura pe valute a rezervelor internationale, dar potrivit statisticilor Trezoreriei americane la sfarsitul lui iulie 2010 valoarea obligatiunilor denominate in dolari detinute de BNR ajungea la 10,8 mld. dolari (circa 8,2 mld. euro).

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: