ANAF modifica formularele utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor
Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-BanciAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ prin care sunt aduse modificari formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire sau retinere la sursa.
Prin acest act normativ se propune modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire sau retinere la sursa.
Astfel, ANAF propune modificarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", prin eliminarea informatiilor referitoare la impozitul minim, precum si modificarea instructiunilor de completare a formularului 100.
ANAF doreste si modificarea Nomenclatorului privind obligatiile de plata la bugetul de stat, prevazut in Anexa nr.15, prin introducerea unor noi obligatii. Este vorba despre impozitul pe veniturile microintreprinderilor si contributiile pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, prevazute de Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare si eliminarea obligatiilor privind impozitul pe venit care au fost preluate in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, respectiv impozitul pe veniturile din salarii si impozitul pe veniturile din pensii.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.87/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, dispozitiile referitoare la plata impozitului minim si-au incetat aplicabilitatea.
Totodata, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 a fost introdus impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pentru persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile prevazute la Titlul IV 1 din Codul fiscal si opteaza pentru plata acestui impozit si a fost reglementata modalitatea de declarare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale pentru anumite categorii de venituri, respectiv venituri din salarii si asimilate acestora, venituri din pensii, venituri din drepturi de autor si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.
Astfel, platitorii veniturilor sus-mentionate au obligatia declararii impozitului si contributiilor sociale aferente acestor venituri in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Ca urmare, o parte a obligatiilor cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in Anexa nr.15 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008, cu modificarile si completarile ulterioare vor fi eliminate, prin preluarea acestora in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice