Romanii sunt afectati de scumpiri in 2011

Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-Banci


Scumpiri in lant, chiar la inceput de an. Soferii au fost loviti din toate partile de majorari de preturi si de taxe. Nici fumatorii nu scapa de cheltuieli. In plus, se anunta scumpiri si la produsele alimentare.

Lista ieftinirilor este scurta. Politele RCA costa cu pana la 25% mai putin fata de 2010. Cei care locuiesc la tara platesc cu 10% mai putin decat orasenii. Asiguratorii ofera reducere de 15 % soferilor prudenti si de 20% pensionarilor.

In schimb, benzina si motorina s-au scumpit chiar din prima zi a anului din cauza cresterii accizelor. Companiile petroliere platesc 15 euro in plus pentru tona de benzina si 11 euro mai mult pentru tona de motorina. Pentru a-si recupera paguba, benzinarii au scumpit benzina cu 4 bani pe litru si motorina cu 5 bani.

Si amenzile sunt mai mari de la 1 ianuarie. Punctul de amenda a crescut de la 60 la 67 de lei din cauza majorarii salariului minim pe economie. Daca nu purtati centura, de exemplu, o sa platiti peste 200 lei, cu 21 de lei mai mult decat anul trecut.

Pentru a scapa de rable, Guvernul a majorat si taxa auto. Astfel, soferii care isi inmatriculeaza masini vechi platesc cu pana la 50% mai mult decat anul trecut.

Si tigarile se vor scumpi, de la 1 iulie, cu 6 bani pe pachet din cauza cresterii accizei.  Brutarii ameninta si ei cu scumpiri. Potrivit Rompan, painea ar putea costa cu 15%mai mult de luna viitoare.

Si firmele de transport platesc, de de 1 ianuarie, impozite duble pentru camioane, iar cei care doresc sa-si incerce norocul la cazinou trebuie sa plateasca bilet de intrare.

 

sursa: realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: