Ce asteapta finantele tarii: o reducere ambitioasa a cheltuielilor, nereusita de vreun guvern in ultimul deceniu

Data publicarii: 04-01-2011 | Finante-Banci


Modificari ale legislatiei fiscale in acest an: cresterea taxei auto si a accizelor sau majorarea contributiilor la pensiile private
Executivul si-a propus in acest an o tinta ambitioasa - diminuarea deficitului bugetar cu peste doua puncte procentuale din Produsul Intern Brut (PIB) - o reducere de asemenea amploare nefiind reusita de niciun guvern in ultimii 10 ani.

Totodata, pe guvernanti ii asteapta la finalul acestei saptamani o alta pro-vocare, respectiv eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Fondul Monetar Inter-national, de aproximativ un mili-ard de euro. Tot in luna ianuarie vor incepe si discutiile pentru incheierea unui nou acord cu Fondul, viitoarea su-ma pe care ar putea sa o imprumute Roma-nia fiind estimata de catre surse guver-namentale la sase miliarde de euro.

Potrivit FMI, cheltuielile statului sunt estimate la 39,1% din PIB in 2010, iar veni-turile la 32,3% din PIB, ceea ce reprezinta un deficit bugetar de 6,8%. Pentru 2011, cheltuielile sunt asteptate sa scada la 36,9% din PIB, iar veniturile vor urca la 32,5% din PIB, echivalentul a unui deficit de 4,4%.

In privinta inca-sarilor la buget lucrurile sunt aproape clare, Executivul estimand pentru anul acesta incasari mai mari la buget din accize, taxa pe valoarea adaugata (TVA), amenzi si taxe pe jocurile de noroc.

 

citeste mai mult: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: