OUG 50 a devenit lege in forma dorita de banci
Data publicarii: 23-12-2010 | Finante-BanciCamera Deputatilor a adoptat, joi, OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat inca de miercuri, pe articole, OUG 50 in forma modificata de comisia de buget-finante. Camera Deputatilor este forul decizional pe acest act normativ.
Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.
El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare.
Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara".
In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.
In ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, insa votul final a fost amanat din cauza disensiunilor pe marginea raportului. In cursul zilei de miercuri, in paralel cu sedinta comuna pentru dezbaterea bugetului, reprezentantii puterii din Comisia de buget-finante s-au intrunit pentru a rediscuta OUG 50, desi plenul de luni nu luase o decizie oficiala privind retrimiterea la Comisie a raportului.
Astfel, Comisiei de buget-finante i-a fost adus la cunostinta avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul si s-a luat decizia adoptarii amendamentelor cerute de Comisia Europeana. Toate acestea insa in absenta unui vot formal al Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisie a raportului initial.
Dupa finalizarea sedintei plenului reunit al Camerei si Senatului pe legea bugetului, asadar dupa ce Comisia de buget-finante discutase deja OUG 50, s-a intrunit si plenul Camerei Deputatilor. Dar, pentru a putea consfinti raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit sa fie ceruta retrimiterea la Comisie a raportului initial, pentru doar 15 minute, ceea ce a si facut liderul grupului PDL, Mircea Toader. In final, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, in absenta opozitiei, iar votul final a fost programat pentru joi dimineata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani