Cazul Alpha Bank: restituirea comisioanelor ilegale se cheama rasplatirea loialitatii
Data publicarii: 20-12-2010 | Finante-BanciAlpha Bank incearca sa isi faca o imagine buna in fata clientilor prin restituirea comisioanelor percepute ilegal sub forma unui "bonus de loialitate".
OUG 50/2010 interzice perceprea de catre banci comisionului de risc si redenumirea /introducerea de comisioane noi. Numeroase banci insa au interpretat legea in favoarea lor si au continuat sa perceapa aceste comisioane sub o forma sau alta.
Unii dintre clientii care s-au vazut nedreptatiti au depus sesizari la banca si ANPC pentru a-si recupera banii.
Este cazul unui client al Alpha Bank, caruia, dupa intrarea in vigoare a OUG 50 banca i-a marit marja fixa de dobanda la un credit in lei de la 2,5% la 11,2%. Comisionul de risc de 0,3% din soldul curent a fost de asemenea mentinut, si a fost introdus un comision unic de 1% din sold pentru desfasurarea de operatiuni la cererea clientului.
Clientul a depus numeroase notificari prin care sesiza faptul ca nu este de acord cu cresterea marjei fixe si a cerut sa eliminarea din contract a comisionului de risc si eliberarea unui scadentar care sa ateste acest lucru.
Banca i-a propus apoi reducerea marjei fixe cu 1 punct procentual la 10,2% si limitarea comisionului unic la 50 euro, oferta refuzata de client. (exista numeroase astfel de cazuri prezentate pe grupul clientilor nemultumiti de pe Yahoo.com)
Lucrurile devin apoi interesante. Alpha Bank trimite o scrisoare clientului prin care spune ca "a luat act de observatiile clientului si de refuzul ofertei speciale si a semnarii actului aditional" si tine sa ii rasplateasca acestuia lolialitatea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman