Cazul Alpha Bank: restituirea comisioanelor ilegale se cheama rasplatirea loialitatii
Data publicarii: 20-12-2010 | Finante-BanciAlpha Bank incearca sa isi faca o imagine buna in fata clientilor prin restituirea comisioanelor percepute ilegal sub forma unui "bonus de loialitate".
OUG 50/2010 interzice perceprea de catre banci comisionului de risc si redenumirea /introducerea de comisioane noi. Numeroase banci insa au interpretat legea in favoarea lor si au continuat sa perceapa aceste comisioane sub o forma sau alta.
Unii dintre clientii care s-au vazut nedreptatiti au depus sesizari la banca si ANPC pentru a-si recupera banii.
Este cazul unui client al Alpha Bank, caruia, dupa intrarea in vigoare a OUG 50 banca i-a marit marja fixa de dobanda la un credit in lei de la 2,5% la 11,2%. Comisionul de risc de 0,3% din soldul curent a fost de asemenea mentinut, si a fost introdus un comision unic de 1% din sold pentru desfasurarea de operatiuni la cererea clientului.
Clientul a depus numeroase notificari prin care sesiza faptul ca nu este de acord cu cresterea marjei fixe si a cerut sa eliminarea din contract a comisionului de risc si eliberarea unui scadentar care sa ateste acest lucru.
Banca i-a propus apoi reducerea marjei fixe cu 1 punct procentual la 10,2% si limitarea comisionului unic la 50 euro, oferta refuzata de client. (exista numeroase astfel de cazuri prezentate pe grupul clientilor nemultumiti de pe Yahoo.com)
Lucrurile devin apoi interesante. Alpha Bank trimite o scrisoare clientului prin care spune ca "a luat act de observatiile clientului si de refuzul ofertei speciale si a semnarii actului aditional" si tine sa ii rasplateasca acestuia lolialitatea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii