Voineagu (INS): Romania se mentine in continuare in zona recesiunii
Data publicarii: 15-12-2010 | EconomieRomania se mentine in continuare in zona recesiunii, dupa ce a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, celelalte tari membre UE care nu au reusit sa iasa din recesiune fiind Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg, a declarat marti Vergil Voineagu, presedintele INS.
"Prin prisma criteriilor adoptate de UE cu privire la iesirea din recesiune (inregistrarea de cresteri consecutive in doua trimestre fata de trimestrele precedente), Romania, care a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, se mentine in continuare in zona recesiunii. Celelalte tari membre ale UE care nu au reusit sa iasa din recesiune sunt Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg", a precizat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.
Tarile membre UE care au iesit din recesiune sunt Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, in timp ce Polonia este singura tara din blocul comunitar care nu a intrat in recesiune.
Produsul intern brut estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 a fost de 348,92 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.
"Din punct de vedere al formarii produsului intern brut, se remarca contributia, la scaderea pe ansamblu a produsului intern brut, a activitatilor din servicii, ramura detinand o pondere de peste 49% in PIB. Valoarea adaugata bruta din sectorul serviciilor a inregistrat o scadere de 2,2%, volumul de activitate din sectorul constructiilor s-a situat cu 13,3% sub nivelul perioadei ianuarie-septembrie 2009, agricultura, silvicultura si piscicultura si-au micsorat volumul de activitate cu 5,4%, iar valoarea adaugata bruta din industrie a marcat o crestere de 4,8%. In primele noua luni din 2010, volumul impozitelor nete pe produs a scazut cu 4,9% fata de aceeasi perioada din 2009", a spus Voineagu.
Evolutia trimestriala marcheaza scaderi in termeni reali in fiecare trimestru al anului 2010 comparativ cu trimestrul corespunzator din anul 2009, de 2,6% in trimestrul I, 0,5% in trimestrul II, respectiv 2,5% in trimestrul III.
Indicele deflator pe intreaga perioada de noua luni din 2010 fata de aceeasi perioada a anului precedent marcheaza o crestere de 4,6%.
Alaturi de Romania, cu descrestere de 0,7%, date ajustate sezonier, inregistrata in trimestrul III din acest an fata de trimestrul anterior, descresteri au inregistrat, de asemenea, Grecia (-1,1%) si Olanda (-0,1%), in timp ce restul tarilor au inregistrat cresteri. Fata de trimestrul corespunzator al anului precedent, in aceleasi conditii de comparare pe baza datelor ajustate sezonier, Romania a inregistrat o scadere de 2,2%, descrestere depasita doar de Grecia (-4,5%), celelalte tari inregistrand cresteri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii