Voineagu (INS): Romania se mentine in continuare in zona recesiunii
Data publicarii: 15-12-2010 | EconomieRomania se mentine in continuare in zona recesiunii, dupa ce a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, celelalte tari membre UE care nu au reusit sa iasa din recesiune fiind Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg, a declarat marti Vergil Voineagu, presedintele INS.
"Prin prisma criteriilor adoptate de UE cu privire la iesirea din recesiune (inregistrarea de cresteri consecutive in doua trimestre fata de trimestrele precedente), Romania, care a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, se mentine in continuare in zona recesiunii. Celelalte tari membre ale UE care nu au reusit sa iasa din recesiune sunt Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg", a precizat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.
Tarile membre UE care au iesit din recesiune sunt Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, in timp ce Polonia este singura tara din blocul comunitar care nu a intrat in recesiune.
Produsul intern brut estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 a fost de 348,92 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.
"Din punct de vedere al formarii produsului intern brut, se remarca contributia, la scaderea pe ansamblu a produsului intern brut, a activitatilor din servicii, ramura detinand o pondere de peste 49% in PIB. Valoarea adaugata bruta din sectorul serviciilor a inregistrat o scadere de 2,2%, volumul de activitate din sectorul constructiilor s-a situat cu 13,3% sub nivelul perioadei ianuarie-septembrie 2009, agricultura, silvicultura si piscicultura si-au micsorat volumul de activitate cu 5,4%, iar valoarea adaugata bruta din industrie a marcat o crestere de 4,8%. In primele noua luni din 2010, volumul impozitelor nete pe produs a scazut cu 4,9% fata de aceeasi perioada din 2009", a spus Voineagu.
Evolutia trimestriala marcheaza scaderi in termeni reali in fiecare trimestru al anului 2010 comparativ cu trimestrul corespunzator din anul 2009, de 2,6% in trimestrul I, 0,5% in trimestrul II, respectiv 2,5% in trimestrul III.
Indicele deflator pe intreaga perioada de noua luni din 2010 fata de aceeasi perioada a anului precedent marcheaza o crestere de 4,6%.
Alaturi de Romania, cu descrestere de 0,7%, date ajustate sezonier, inregistrata in trimestrul III din acest an fata de trimestrul anterior, descresteri au inregistrat, de asemenea, Grecia (-1,1%) si Olanda (-0,1%), in timp ce restul tarilor au inregistrat cresteri. Fata de trimestrul corespunzator al anului precedent, in aceleasi conditii de comparare pe baza datelor ajustate sezonier, Romania a inregistrat o scadere de 2,2%, descrestere depasita doar de Grecia (-4,5%), celelalte tari inregistrand cresteri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani