ANEVAR a lansat Ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumuturilor

Data publicarii: 14-12-2010 | Finante-Banci
Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a prezentat marti "Ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumuturilor", care vizeaza noi repere in evaluarea garantiilor reale din portofoliile bancilor.

Ghidul este realizat cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) si reprezinta "un instrument important in activitatea de evaluare, in special in asezarea pe o baza fireasca a relatiilor dintre evaluator, institutia de credit si solicitantii de credite".

"Ghidul apare intr-o perioada dificila, cand bancile si persoanele fizice care iau credite ipotecare au nevoie de repere concrete si unitare de evaluare. Nu a fost obiectivul nostru de a crea alte metode de evaluare, ci am facut un cadru general", a declarat presedintele ANEVAR, Filip Stoica.

Acesta sustine ca, printre obiectivele principale ale elaborarii acestui ghid se numara cresterea transparentei intre evaluatori si banci, precum si intentia ca persoanele care lucreaza in domeniul evaluarii sa aiba "niste norme mai clare" in ce priveste evaluarea pentru garantarea imprumuturilor.

Stoica sustine ca ghidul clarifica aspectele tehnice privind evaluarea garantiilor reale acceptate de banci si ajuta la completarea cadrului de reglementare referitor la activitatea de creditare.  

Totodata, ghidul prezinta activitatea de evaluare in cele trei faze: la acordarea creditului, pe parcursul derularii acestuia si in faza executarii silite. De asemenea, se adreseaza evaluatorilor externi sau interni ai institutiilor de credit, care elaboreaza rapoartele de evaluare si va putea fi aplicat de catre institutiile de credit, evaluatori, auditori financiari si alti utilizatori ai serviciilor de evaluare, in diferitele faze ale activitatii de creditare.

"Ghidul isi propune sa creasca gradul de transparenta a relatiei dintre evaluator si institutia de credit si sa delimiteze responsabilitatile fiecareia dintre cele doua parti in activitatea comuna din cadrul procesului de creditare, respectiv activitatea de evaluare a activelor care se constituie ca garantii ale creditelor. Calitatea valorii proprietatilor dintr-un portofoliu de garantii depinde de calitatea rapoartelor de evaluare utilizate in procesul de creditare", a mai spus Filip Stoica.

In cuprinsul ghidului sunt tratate aspecte legate de: standardele de evaluare, relatia cu alte standarde profesionale si cu reglementarile BNR, raportul de evaluare, precum si practicile nepermise (neetice) ale evaluatorilor, diferentele existente intre situatia reala a garantiilor si cea care reiese din documente, valoarea de piata versus valoarea justa, moneda in care se exprima opinia, influenta TVA asupra valorii estimate, etc.

Ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumuturilor a fost adoptat prin Hotarare a Consiliului Director al ANEVAR si este obligatoriu de aplicat de catre toti membrii ANEVAR care sunt implicati in evaluarea pentru garantarea imprumuturilor.

"Problema obligativitatii bancilor de a tine seama de acest ghid revine BNR", a mai spus presedintele ANEVAR.

Reprezentantii ANEVAR sustin ca normele bancilor vor fi adoptate astfel incat sa se incadreze in normele acestui ghid. Ca asociatie, se face un proces continuu de formare cu membrii asociatiei pentru a aplica unitar regulile de evaluare.

ANEVAR este asociatia profesionala, infiintata in 1992,  care promoveaza standardele si practicile profesionale in domeniul evaluarii. ANEVAR reprezinta circa 5.000 de membri titulari persoane fizice si aproape 270 de companii care detin calitatea de membri corporativi. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: