Recesiunea se apropie de final si pentru intarziatii recuperarii din Europa de Est: noi si tarile baltice

Data publicarii: 09-12-2010 | Economie
Potrivit Deutsche Bank, varful neperformantei va fi atins peste trei-sase luni
In ultimul raport privind dinamica creditarii in Europa de Est - "Relan-sa-rea impru-mu-turilor?", analistii Deuts-che Bank arata ca, in regiune, varful neperformantei va fi atins in urmatoarele trei-sase luni. Cu toate acestea, ei considera ca in Romania scaderea creditarii si-a depasit minimul la inceputul acestui an, iar recesiunea se apropie de final.

In conditiile in care datele privind dinamica trimestriala a PIB de la juma-tatea acestui an indica semne pozitive pentru majoritatea tarilor din Europa de Est, analistii Deutsche Bank  estimeaza ca recesiunea se apropie de final, inclusiv pentru intarziatii recuperarii, precum Romania si tarile baltice.
Nivelul minim al scaderii a fost depasit?

Desi o revenire tangibila a creditarii nu este vizibila in cifre anualizate, mi-ni-mul pare sa fi fost atins inca de la ince-pu-tul acestui an in cea mai mare parte a statelor din estul Europei.

Datele din ultimul raport privind cre-d-itarea in regiune arata ca scaderea cea mai drastica a fost inregistrata de Ungaria, cu aproximativ 18% in luna martie, ur-mata de Ucraina, cu o diminuare maxima a creditarii de 15% chiar la inceputul acestui an. La randul lor, Romania si Rusia au inregistrat o reducere anuala cu 10% chiar in prima luna din 2010, in timp ce in Polonia dinamica imprumuturilor nu a intrat deloc in teritoriu negativ, minimul creditarii, in jur de 1%-2%, fiind atins in primul trimestru. Cu toate acestea, in unele tari  - printre care si cele cu regimuri de curs de schimb fix - nu este vizibila inca o revenire pe crestere a creditarii. Conform raportului Deutsche Bank, la finalul lunii iulie 2010, dinamica anuala, aflata in scadere, se plasa la -7,5% in toate cele trei tari baltice, la aproximativ - 0,5% in Bulgaria si la 0,5% in Cehia. 

 

integral in: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: