Supraveghetorii europeni: sanctiunile mici sunt o invitatie la frauda pe piata de capital

Data publicarii: 09-12-2010 | Bursa
Marea Britanie si Irlanda au printre cele mai aspre pedepse, in timp ce la polul opus se afla tari ca Finlanda si Austria
Comisia Nationala a Valorilor Mobi-l-iare (CNVM) are in vedere inas-pri-rea amenzilor pentru fapte de abuz de piata, in prezent prea mici, dar pentru acest lucru este nevoie de o modificare a legii pietei de capital. O solutie ar fi ca amenzile pentru firme sa fie legate de cifra de afaceri si nu de capitalul social, dupa modelul aplicat de Consiliul Concurentei.

Expertii europeni atrag atentia ca sanctiunile usoare pentru fapte care con-stituie abuz de piata, cum este cazul utili-zarii de  informatii privilegiate pentru a obtine profit sau pentru a evita o pierdere si a mani-pularii pietei bursiere, sunt o invi-tatie deschisa pentru cei care comit frau-de sa vina pe acea piata.  Insa nu doar pe pia-ta romaneasca amen-zile sunt prea mici, o situatie similara intalnindu-se si pe alte piete din regiune, inclusiv pe une-le mari, cum e cazul Austriei.

"Este o mare diferenta in cuantumul amenzilor care se aplica la nivel euro-pean. Iar daca pentru piete mai mici ar fi o scuza ca amenzile sa fie mai reduse, sunt insa si piete mari ca Finlanda sau Austria unde amenzile sunt foarte mici in cazuri de insider dealing si manipulare de piata. Sanctiunile mici sunt o invitatie pentru cei care fac fraude: Nu avem amenzi mari, deci puteti sa faceti ce doriti", a declarat Eleftheria Apostolidou (foto stanga), directorul Directoratului pentru Relatii Internationale din cadrul autoritatii pen-tru reglementare din Grecia si coordo-na-tor al programului Comitetului Regle-men--ta-torilor Europeni (CESR) pentru imbu-- natatirea legislatiei pe subiectul abuzului de piata. Pe piata romaneasca, amenzile sunt in prezent intre 0,5% si 5% din capitalul social, pentru persoanele juri-dice, si intre 500 de lei si 50.000 de lei pentru persoa-nele fizice.

Totodata, in cazul utilizarii de informatii privilegiate in realizarea tran-zac-tiilor, amenzile sunt intre 50% si 100% din va-loarea tranzactiei realizate pe baza acelor informatii. "Chiar si amenzile maxime la noi sunt prea mici, insa nu se pot modifica decat prin lege",a declarat Gabriela Anghe-lache (foto dreapta), presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in cadrul unei confe-rinte organizate de CNVM, impreuna cu societatea de avocatura Dutescu&Partners, pe tema "conturarii si clarificarii cadrului juridic aplicabil abuzului de piata". 

 

citeste mai mult: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: