Guvernul a decis instituirea declaratiei unice privind plata asigurarilor sociale

Data publicarii: 09-12-2010 | Finante-Banci


Persoanele juridice nu vor mai depune cinci declaratii dinstincte pentru fiecare tip de contributie sociala, ci una singura, la ANAF, existand si posibilitatea completarii si trimiterii online a formularului.

Executivul a adoptat miercuri, in prima lectura, o modificare a Codului Fiscal care unifica declaratiile privitoare la obligatiile de plata ale contributiilor sociale. In momentul de fata, exista cinci formulare dintre care doua se depun la ANAF, cate unul la fondul pentru sanatate, pensii si somaj. Primul-ministru Emil Boc sustine ca astfel se va reduce considerabil timpul petrecut de catre contribuabil la cozile de la ghisee.

"De la 1 ianuarie 2011 va fi o declaratie unica depusa la ANAF ce va trimite toate datele necesare la Casa de pensii, la somaj, la sanatate astfel incat persoana juridica sa nu mai fie nevoita sa stea la coada in patru locuri. Mai mult decat atat, sa nu mai fie obligati nici macar sa le depuna fizic intr-un singur loc, putand sa faca acest lucru de acasa in format electronic. Daca o persoana juridica statea cate trei ore la coada in fiecare luna, 36 de ore cel putin pe an nu vor mai fi pierdute", a declarat premierul Emil Boc.

La randul sau, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a precizat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi obligata sa colecteze declaratiile si sa distribuie informatiile catre toate organismele in drept. "Declararea se face printr-o singura declaratie fiscala, electronic sau persoanele se pot deplasa la o singura institutie, la fisc (...) ANAF-ul are obligatia sa faca instruirea atat a personalului din teritoriu, cat si a contribuabililor prin organizarea unor intruniri", a declarat Ialomitianu.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: