Guvernul a decis instituirea declaratiei unice privind plata asigurarilor sociale
Data publicarii: 09-12-2010 | Finante-BanciPersoanele juridice nu vor mai depune cinci declaratii dinstincte pentru fiecare tip de contributie sociala, ci una singura, la ANAF, existand si posibilitatea completarii si trimiterii online a formularului.
Executivul a adoptat miercuri, in prima lectura, o modificare a Codului Fiscal care unifica declaratiile privitoare la obligatiile de plata ale contributiilor sociale. In momentul de fata, exista cinci formulare dintre care doua se depun la ANAF, cate unul la fondul pentru sanatate, pensii si somaj. Primul-ministru Emil Boc sustine ca astfel se va reduce considerabil timpul petrecut de catre contribuabil la cozile de la ghisee.
"De la 1 ianuarie 2011 va fi o declaratie unica depusa la ANAF ce va trimite toate datele necesare la Casa de pensii, la somaj, la sanatate astfel incat persoana juridica sa nu mai fie nevoita sa stea la coada in patru locuri. Mai mult decat atat, sa nu mai fie obligati nici macar sa le depuna fizic intr-un singur loc, putand sa faca acest lucru de acasa in format electronic. Daca o persoana juridica statea cate trei ore la coada in fiecare luna, 36 de ore cel putin pe an nu vor mai fi pierdute", a declarat premierul Emil Boc.
La randul sau, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a precizat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi obligata sa colecteze declaratiile si sa distribuie informatiile catre toate organismele in drept. "Declararea se face printr-o singura declaratie fiscala, electronic sau persoanele se pot deplasa la o singura institutie, la fisc (...) ANAF-ul are obligatia sa faca instruirea atat a personalului din teritoriu, cat si a contribuabililor prin organizarea unor intruniri", a declarat Ialomitianu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani