Scor de 0 - 1 in meciul rentieri contra vanzatori pe piata apartamentelor

Data publicarii: 02-12-2010 | Imobiliare
Scaderea preturilor de vanzare si indulcirea conditiilor de creditare i-au facut pe multi chiriasi sa aleaga imprumutul ipotecar
Discutia intre adeptii inchirierilor si cei ai cumpararii unei locuinte este veche, insa, in esenta, po-lemica se rezuma la capacitatea financiara de a sustine efortul cumpararii unei locuinte. "Prima casa", care a eliminat obligativitatea unui avans reprezentand minimum 35 de salarii medii nete pe economie (10.500 de euro), se pare ca i-a convins pana si pe cei mai incapatanati chiriasi sa se gandeasca la un credit ipotecar.

Indiferent daca vorbim despre gar-soniere, apartamente cu doua sau trei camere, in majoritatea situatiilor rata bancara pentru cumpararea locuintei era, la inceputul lui 2008, mai mare decat chiria. Acest fapt explica explozia pietei locuintelor cu chirie, dar si blo-ca-jul tranzactiilor de apartamente, aparut in tara cu mult inaintea crizei bancare care a dus la sistarea creditarii in 2008 si inceputul lui 2009. Mai tarziu, chiar daca pretul locuintelor, respectiv al ratelor, s-a dus in jos, avansul solicitat de 20%-25% i-a tinut pe loc pe majoritatea celor intere-sati (inclusiv chiriasi), pentru care avan-sul reprezenta un obstacol de netrecut. Insa odata cu lansarea programului "Prima casa", la mijlocul anului trecut, situatia s-a intors in favoarea bancilor. 

 

integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: