Bugetul va sustine integral proiectele SAPARD ramase fara finantarea UE
Data publicarii: 07-09-2006
Decizia Guvernului a fost luata in conditiile in care, odata cu lansarea Programului "Fermierul" la sfarsitul anului 2005, numarul proiectelor depuse in perioada decembrie 2005 - iulie 2006 s-a triplat, comparativ cu perioada anterioara si au depasit sumele alocate de UE.
Conform Guvernului, proiectele ramase fara finantare europeana vor beneficia de finantare guvernamentala pentru a spori capacitatea de absorbtie a fondurilor europene dupa 1 ianuarie 2007.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie SAPARD) este autorizata sa incheie angajamente in limita sumei de 1,35 miliarde lei de la bugetul de stat, cu termene de plata in anii 2007-2008, pentru contractarea proiectelor de investitii selectate.
Proiectele care vor fi declarate eligibile, selectate si aprobate pentru finantare pana la 31 decembrie 2006 si care nu beneficiaza de fonduri europene nerambursabile aprobate prin Programul SAPARD in perioada 2000-2006 vor primi cofinantare nerambursabila de la bugetul de stat in valoare maxima de 950 de milioane de lei. Totodata, vor fi acordate credite bancare pentru stimularea investitiilor in agricultura, beneficiarilor de scrisori de confort emise de bancile comerciale pana la 31 iulie 2006, in limita sumei de 300 milioane lei noi. Prevederile legii 218 din 2005, privind stimularea absobtiei fondurilor SAPARD, prin preluarea riscului de catre fondul de garantare, se poate face in limita sumei de 100 de milioane de lei noi.
In baza acestei legi, in scopul garantarii instrumentelor financiare pe care institutiile de credit le pun la dispozitie producatorilor agricoli, procesatorilor de produse agricole sau autoritatilor publice locale, pentru asigurarea cofinantarii proiectelor realizate din fonduri SAPARD s-a constituit, la dispozitia Ministerului Agriculturii, un fond de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul Programului SAPARD.
Aceste facilitati vor fi acordate beneficiarilor proiectelor din domeniile "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", pentru carne (numai abatoare noi si modernizarea abatoarelor), legume, fructe si cartofi, vin, cereale, lapte si produse lactate. Vor fi acordate si pentru programul "Investitii in exploatatiile agricole", pentru culturi de camp, horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte, cresterea si ingrasarea taurinelor, ferme de oi sau capre, pentru ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si ferme de pasari. O a treia categorie este programul "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative" si vor beneficia intreprinzatorii cu activitati turistice in mediul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, a plantelor medicinale si aromatice, a melcilor si broastelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii