Portretul-robot al disponibilizatului. Vezi daca esti pe lista neagra

Data publicarii: 03-11-2010 | HR/Cariere
Principiul "cei mai slabi sunt primii care pleaca" se aplica in continuare, dar ceva mai rafinat decat in 2009. Specialistii in resurse umane recomanda celor care nu sunt siguri de jobul lor sa faca tot ce pot pentru a-si imbunatati performantele

Nu trebuie sa intarzii la serviciu, sa refuzi sa te achiti de sarcini sau sa te certi cu seful ca sa fii dat afara, pentru ca putini mai sunt cei care isi permit sa-si riste postul pentru motive puerile. Din contra, cel mai probabil, romanii care isi pierd jobul acum sunt cei care nu au reusit sa-si faca treaba conform criteriilor de performanta ale companiei, explica specialistii in resurse umane. "Principiul se aplica in continuare, dar ceva mai rafinat. Dupa valul de disponibilizari din 2009, cand reducerile de personal s-au facut haotic iar companiile au taiat, pur si simplu, patronii au avut timp sa implementeze sisteme de evaluare a performantelor", a declarat pentru gandul Corina Diaconu, managing director la compania ABC Human Capital, specializata in servicii de recrutare si consultanta pe resurse umane.

S-a ajuns astfel ca in anumite domenii, cum sunt vanzarile, candidatii sa afle inca de la interviu ce tinta de afaceri au de atins in primele luni. In aceste conditii, cei mai slabi din echipa sunt primii dati afara. Sunt insa sectoare de activitate in care rezultatele muncii unui angajat sunt mai greu de cuantificat in cifre. Diaconu recomanda celor care nu sunt siguri de jobul lor sa faca tot ce pot pentru a-si imbunatati performantele. "Pot chiar sa-si plateasca din buzunarul lor un anumit curs, de exemplu, dar sa-si informeze si sefii. In acest fel, intentia de imbunatatire a cunostintelor este vizibila", explica specialistul in resurse umane. De departe, angajatii din educatie, energie, utilitati si agricultura sunt cei mai atasati de locul de munca, dupa cum arata un studiu al companiei de cercetare GfK Romania. Astfel, patru din zece romani au un nivel ridicat de atasament fata de compania pentru care lucreaza, iar femeile sunt mai implicate in activitatea organizatiei decat barbatii.

Cum isi reduc firmele cheltuielile

Majoritatea patronilor aleg solutia disponibilizarilor atunci cand trebuie sa micsoreze cheltuielile dintr-o companie, cu toate ca au de ales, spun avocatii specializati in conflicte de munca. Firmele pot opta astfel pentru reducerea salariilor si a timpului de lucru, alaturi de metoda retrogradarii aplicata in cazul ocupantilor functiilor de conducere. In acelasi timp, si externalizarea unor activitati poate duce la scaderea cheltuielilor. "40% dintre clientii nostri au folosit disponibilizarile ca metoda de restructurare.

 

sursa: Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: