BNR a decis mentinerea tintei de inflatie la 3% in 2012 si adoptarea unei tinte stationare in 2013

Data publicarii: 03-11-2010 | Economie
BNR a decis marti sa pastreze tinta de inflatie la 3% pentru 2012 si sa adopte o tinta stationara de inflatie incepand cu 2013, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar, precum si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Prin deciziile adoptate se urmareste ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale", au spus reprezentantii BNR.

De asemenea, consiliul de administratie al BNR a reiterat faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa in cadrul mix-ului de politici macroeconomice a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale. "Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale", au adaugat reprezentantii bancii centrale.

In urma evaluarii noilor proiectii, precum si a riscurilor si incertitudinilor asociate acestora, in principal a celor decurgand din factori aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale - activati inclusiv in contextul derularii necesarului proces de consolidare fiscala - CA al BNR a decis sa mentina tinta de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3% (plus sau minus 1 punct procentual) si sa adopte o tinta stationara de inflatie incepand cu anul 2013, situata la nivelul de 2,5% (plus sau minus 1 punct procentual). Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul.

"Trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa adusa cadrului de tintire directa a inflatiei, ce implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca. Aceasta are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung - compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de BCE, fara a inhiba modificarile de preturi relative ce vor insoti ajustarile structurale din economia romaneasca", au explicat oficialii BNR.

Totodata, consiliul BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare, raport ce va fi prezentat in data de 4 noiembrie 2010.

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,77% in septembrie 2010, fata de 7,58% in luna precedenta, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda intai al majorarii cotei standard a taxei pe valoarea adaugata la 1 iulie 2010, dar si al propagarii asupra preturilor produselor agroalimentare a influentelor adverse resimtite pe pietele specifice interne si internationale. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: