Boc le-a cerut ministerelor care gestioneaza bani UE lista proiectelor pentru cofinantare in 2011

Data publicarii: 03-11-2010 | Economie
Primul-ministru Emil Boc a cerut marti ministerelor care gestioneaza bani europeni sa prezinte o lista de proiecte europene care pot fi finantate in primele 6 luni ale lui 2011 in vederea asigurarii cu prioritate a cofinantarilor in bugetul pentru anul viitor, informeaza un comunicat remis NewsIn.

Conform sursei citate, primul-ministru a analizat, impreuna cu membrii Comitetului Interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene, situatia proiectelor depuse, aprobate, contractate si a platilor efectuate din 2007 pana la 29 octombrie 2010 in cadrul celor sapte programe operationale sectoriale.

"Un beneficiu important al acordului discutat cu FMI, CE si BM  este asigurarea resurselor pentru investitii, prioritara fiind asigurarea cofinantarilor pentru proiectele care beneficiaza de bani europeni. In acest sens, in urma negocierilor cu finantatorii externi s-a convenit ca banii pentru investitii sa fie adusi cu prioritate in primul semestru, in vederea utilizarii eficiente", a declarat primul-ministru, context in care le-a cerut ministerelor care gestioneaza bani europeni sa prezinte lista proiectelor europene care pot fi finantate in primele 6 luni ale anului 2011 asttfel incat sa li se asigure cu prioritate cofinantarea in bugetul pentru 2011.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, d in 2007 pana la 29 octombrie 2010, in cadrul celor sapte programe operationale sectoriale au fost depuse 22.890 proiecte, din care au fost aprobate 5.983, iar pentru 4.318 proiecte au fost semnate deja contractele sau deciziile de finantare. Tot pe ansamblul celor sapte programe, platile efectuate pana la aceeasi data catre beneficiari insumeaza mai mult de 5.800 milioane lei.

Premierul Emil Boc a informat marti, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca in elaborarea bugetului de stat pentru anul 2011 prioritara este absorbtia fondurilor europene, prin asigurarea cofinantarii banilor necesari pentru infrastructura.

"Am subliniat faptul ca in cadrul elaborarii Legii bugetului de stat vom acorda prioritate majora absorbtiei fondurilor europene prin asigurarea cofinantarii in cadrul bugetului a banilor necesari pentru infrastructura. In cadrul negocierilor cu CE, FMI si BM s-a obtinut ca banii pentru investitii sa nu mai fie trimestrializati in patru semestre asa cum era pana acum, ci adusi in primul semestru. Asta inseamna ca Romania are o sansa in plus de crestere economica, o sansa suplimentara de a putea utiliza banii pentru infrastructura, cu conditia sa nu facem niciun pas inapoi in ceea ce priveste celelalte reforme structurale si respectarea angajamentelor cu privire la deficit, salarizare (...) adica pasii importanti de corectare a deficitelor structurale, pasii facuti, sa nu fie compromisi in perioada urmatoare", a spus primul-ministru. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: