Marea Britanie anunta masuri drastice de austeritate
Data publicarii: Astazi, 21-10-2010 | InternationalMinistrul britanic de finante, George Osborne, a anuntat miercuri in Parlamentul de la Londra cele mai drastice masuri de reducere a cheltuielilor dupa al Doilea Razboi Mondial, care ar putea duce la suprimarea a aproape o jumatate de milion de slujbe in sectorul public, relateaza BBC.
Guvernul va trebui sa economiseasca in total 83 de miliarde de lire sterline (95 miliarde de euro) pana in 2015. Aceste reduceri bugetare draconice, combinate cu 30 de miliarde de lire obtinute prin cresterea impozitelor, ar trebui sa permita eliminarea aproape totala a deficitului public al Marii Britanii, ajuns la valoarea record de 10,1% din PIB in acest an. Guvernul liberal-conservator si-a propus ca pana in 2015 deficitul bugetar sa ajunga la 1,1% din PIB.
Printre ministerele cele mai afectate de reducerea cheltuielilor se numara cel de externe, unde costurile se vor diminua cu aproape un sfert (24% ) prin reducerea diplomatilor din Centrala si economii de natura birocratica. La Trezorerie bugetul scade cu 33%, iar la Mediu cu 29%.
Ministerul Apararii este vizat de reduceri de 8% - mai putin decat in cazul altor departamente, dar aceasta va insemna ca in urmatorii cinci ani vor fi disponibilizati 42.000 de angajati civili si militari si se va renunta la echipamente scumpe, precum avioanele Harrier, Ark Royal sau Nimrod.
De asemenea, varsta de pensionare va fi ridicata mai curand decat era de asteptat, la 66 de ani pana in 2020, iar unele alocatii pentru invaliditate vor fi acordate prin reduceri de impozite si ajutoare pentru locuinte.
Insusi BBC este vizat de reducerile bugetare, urmand sa-si suporte singur cheltuieli care pana acum erau decontate din bugetul de stat.
"Astazi este ziua in care Marea Britanie se da inapoi de la marginea prapastiei, ziua in care decontam notele de plata dupa zece ani de indatorare", le-a spus parlamentarilor ministrul de finante.
Sanatatea este, de asemenea, vizata de reduceri care vor permite statului sa economiseasca 20 de miliarde de lire pana in 2014-2015, dar banii vor fi reinvestiti in sistem, astfel incat in termeni reali cheltuielile in acest domeniu vor creste cu 10 miliarde de euro pana la sfarsitul intervalului. Se va pastra gratuitatea controalelor optice pentru pensionari.
In transporturi vor ramane investitii de 30 de miliarde de lire, o autostrada va fi largita, proiectul unei linii ferate va merge inainte. Pensionarii vor putea calatori gratuit cu autobuzul.
In educatie, bugetul pentru scoli creste cu 4 miliarde, pana la 39 de miliarde de lire. Vor fi suplimentate locurile pentru adolescentii cu varste intre 16 si 19 ani. Pentru renovare vor fi cheltuite 15,8 miliarde de lire. Va fi introdus un stimul de 2,5 miliarde de lire pentru sprijinirea educatiei copiilor dezavantajati.
Politistii vor cheltui mai putin cu 4% in fiecare an, dar Londra a alocat 900 de milioane de lire suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale si a fraudei. Bugetul Ministerului de Interne scade cu 6% pe an, s-a renuntat la construirea unei inchisori noi cu 1.500 de locuri, iar administratiile fiscale si vamile vor trebui sa economiseasca 15%, printr-o mai buna folosire a noilor tehnologii si prin eficienta.
De la Cultura vor fi luate 1,1 miliarde de lire, iar costurile administrative vor fi reduse cu 41%. Va continua insa sistemul de intrare libera la muzee si galerii, iar persoanele cu varsta de peste 75 de ani vor fi scutite de plata abonamentului TV.
Bugetul pentru stiinta ramane la 4,6 miliarde de lire pe an.
Vor scadea, de asemenea, si cheltuielile casei regale, cu 14%.
Bugetul Departamentului pentru Energie scade cu 5% pe an, iar Agricultura va face economii de 8% pe an.
De asemenea, consiliile locale vor primi cu 7,1% mai putine fonduri.
Ministrul cancelar spune ca reducerea drastica a cheltuielilor era necesara pentru stavilirea deficitului public si sustine ca sectorul privat va crea noi locuri de munca in compensatie.
Laburistii, care se asemenea ar fi fost constransi la reduceri bugetare majore daca se mentineau la putere, insista ca planurile lui Osborne sunt prea agresive si risca sa duca tara spre o dubla recesiune. Liderul laburist, Ed Miliband, il acuza pe cancelar ca face un pariu iresponsabil cu economia si cu multe dintre serviciile de baza pe care oamenii se bizuiau.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice