Cel mai bogat om din India a construit prima casa de un miliard de dolari din lume

Data publicarii: 15-10-2010 | Actualitate
Un om de afaceri indian a construit cea mai scumpa casa din lume, evaluata la un miliard de dolari, care are trei heliporturi, propriul turn de control aerian, o parcare de sase etaje, o gradina verticala pe patru etaje, un cinematograf si 600 de angajati, relateaza Sydney Morning Herald.

Casa, cu o inaltime de 173 de metri, se numeste Antilia, dupa o insula mitica din Oceanul Indian, iar constructia ei a durat sapte ani.

Proprietarul, Mukesh Ambani, sotia sa Nita si cei trei copii ai lor urmeaza sa se mute in opulenta cladire de 27 de etaje, dupa ce vor da o petrecere de inaugurare pe 28 octombrie, la care au fost invitate personalitati din elita Indiei, inclusiv premierul Manmohan Singh si vedeta de crichet Sachin Tendulkar.

Cladirea se ridica deasupra Mumbaiului, oferind rezidentilor ei o vedere panoramica a capitalei, inclusiv a mahalalelor, dar si o vedere spre Marea Arabica.

Casa a fost construita sa suporte explozii de tip militar si un cutremur cu magnitudinea 8, a relatat presa indiana.

"Am vazut cateva case, inclusiv pe cea a lui Lakshmi Mittal (mogulul indian al industriei siderurgice si unul dintre cei mai bogati din lume - n.r.). Dar Antilia este uimitoare. Imi aduc aminte de o casa care avea o pictura de Picasso, era ceva de genul asta", a declarat un om de afaceri pentru The Times of India.

Ambani, in varsta de 53 de ani, este pe locul al patrulea in ierarhia bogatilor lumii, averea lui personala fiind estimata la 27 miliarde de dolari, dar are sanse sa devina cel mai bogat om din lume in 2014, potrivit estimarilor Forbes. El este presedintele Reliance Industries, cea mai mare companie din sectorul privat al Indiei, care are afaceri in domeniul petrolului, gazelor, textilelor, retail si telecomunicatii. Ambani este, de asemenea, proprietarul echipei de crichet Mumbai Indians, care face parte din liga primelor 20 de echipe indiene.

Ridicarea efectiva a casei a costat 77 de milioane de dolari, dar cum preturile pe piata imobiliara a Mumbai-ului au explodat, Antilia este estimata acum ca avand o valoare de 15 ori mai mare, de aproape un miliard de dolari.

Ambani a evitat pana acum sa-si expuna opulenta, desi presa a relatat ca i-a cumparat sotiei in 2007, la a 44-a aniversare, un avion Airbus de 60 de milioane de dolari.

Antilia, supranumita de presa "casa din cer", a fost construita impreuna cu doua firme americane de arhitectura. Constructia ei ar fi fost influentata de Vaastu, o fosta credinta indiana asemanatoare Feng Shui-ului chinezesc.

Fiecare etaj este de doua ori mai inalt decat unul obisnuit. Niciun etaj si nicio camera nu sunt la fel. Materialul folosit la un etaj nu a mai fost folosit la constructia altui etaj.

Primele sase etaje sunt ocupate de o parcare in care pot incapea 168 de masini. Etajul urmator este un fel de lobby, cu cele noua lifturi care deservesc cladirea. La etajul al optulea se afla o sala de teatru cu 50 de locuri. La un alt etaj este sala de bal, avand candelabre de cristal. Urmeaza etaje ce gazduiesc un spa cu sala de fitness si studio de dans, piscine, saloane si, desigur, camerele de oaspeti.

Familia Ambani va locui propriu-zis la ultimele patru etaje ale cladirii, ocupand o suprafata de 37.000 de metri patrati.

Casa lui Ambani este cea mai scumpa din lume, dar indianul nu este singurul care si-a construit o resedinta luxoasa. Villa La Leopolda, de pe riviera franceza, a fost construita in 1902 de regele Leopold al II-lea al Belgiei. A fost evaluata la cel putin 524 de milioane de dolari si se pare ca este detinuta in prezent de un miliardar rus. Mai exista apoi, in California, castelul Hearst, evaluat la circa 165 de milioane de dolari si care are 29 de dormitoare, dar numai trei piscine. A fost numit dupa fostul sau proprietar, mogulul media William Randolph Hearst. In prezent, este de vanzare pentru 70 de milioane de dolari, dupa ce actualul proprietar a cerut declararea falimentului. O locuinta din Hyde Park, in Londra, care are numai sase dormitoare, a fost vanduta in august pentru suma de 226 de milioane de dolari. Are ferestre antiglont, camera de refugiu si sistem de securitate care poate fi recunoscut pe placutele de inmatriculare ale masinilor din parcul propriu. Proprietarii vor fi paziti de garzi de securitate antrenate de SAS (fortele speciale britanice) si vor fi serviti de personalul hotelului Mandarin Oriental, cu care se invecineaza proprietatea.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: