Contracte in valoare de 810,5 milioane euro raportate de ALB
Data publicarii: 05-09-2006Totalul contractelor semnate in cursul primului semestru al anului 2006 insumeaza 810, 5 milioane Euro, cu peste 100 % mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent (393 million Euros) . Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB, la 30 iunie 2006, este de 26 573. Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 29% ( 233, 2 milioane Euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 6% (50, 3 milioane Euro) sectorul imobiliar si 65% (527 milioane Euro) sectorul transporturilor.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 56%, vehiculele comerciale grele 30%, vehiculele comerciale usoare 12% , precum si alte tipuri de vehicule cu un procent de 2% din total.
Echipamentele industriale reprezinta o cota de 41% in domeniul constructiilor, fiind urmata de echipamente destinate procesarii metalului cu un total de 11% precum si alte echipamente destinate industriei alimentare (8%), IT(11%),industriei petrolului (4%), agriculturii (2%) si alte domenii (23%): biroticii, mobilei, echipament medical, imprimare si procesare, echipament chimic. agriculturii.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de sectorul cladirilor industriale si comerciale cu un total de 45% , in timp ce restul de 53% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor iar 3% in domeniul spatiilor de birouri clasa A, B si C.
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (86%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (11%) si de sectorul public (3%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (41%), urmata de cea de 2-3 ani (24%), 4-5 ani (18%), 1-2 ani (7%), peste 5 ani (7%) si de 1 an (3%) .
In ceea ce priveste totalul pietei de leasing din Romania la finele semestrului 1 al anului 2006, un studiu efectuat de „Asociatia de Leasing si Servicii Financiare neBancare – ALB” releva un total, dupa valoarea activelor finantate, de 1,37 miliarde Euro. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 61,5 % din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 24,8 % si de sectorul companiilor independente cu 13,7%. Cat priveste principalele domenii de finantare, sectorul transporturilor este dominant, cu 75,9 % din total, urmat de echipamentele industriale cu 19,4 % si sectorul imobiliar cu 4,7%. In dinamica, ritmul de crestere, intre totalul pietei din 2005 – 30 iunie si cel din 2006 la aceeasi perioada este de 45,59% .
Membrii ALB estimeaza pentru 2006 un total al bunurilor finantate in sistem leasing de catre membrii acesteia de 1,6 miliarde Euro.Estimarea volumului total la nivelul Romaniei pentru 2006 este de cca. 2.500 milioane euro, reprezentand un ritm de crestere, fata de 2005, de 25%. Analizand tendinta importurilor si vanzarilor de vehicule din ultima perioada, nu este greu de estimat ca, in cifre relative, leasingul, pe de o parte, va scadea pe segmentul auto, si, pe de alta parte, va creste pe segmentele echipament industrial si imobiliar.
ALB considera ca, anul 2006 aduce, prin OG 28/2006 sansa de a se afla cifrele reale ale pietei de leasing, in special datorita standardizarii raportarilor catre BNR, cat si datorita procesului de autorizare a firmelor de leasing, de catre BNR.
Constituita in 2004, Asociatia de Leasing Bancar (ALB) reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare si independente, cu renume atat in Romania, cat si in Europa: Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing, Volksbank Leasing. In cursul lunii aprilie 2006 Asociatia si-a deschis portile tuturor institutiilor financiare nebancare si si-a schimbat numele in „Asociatia de leasing si servicii financiare nebancare – ALB”. Astfel, societati de credit de consum ca Estima Finance si TBI Credit au devenit membre ale Asociatiei. Asociatia, afiliata la Federatia Europeana Leaseurope, este condusa in prezent, conform principiului statutar al rotatiei, de presedintele Consiliului director – Septimiu Postelnicu, director general al HVB Leasing si de vice-presedintele Consiliului Director – Kerem Sekizyarali , director general al Finans International Leasing. Consiliul director este reprezentat de HVB Leasing, Finans International Leasing, Immorent Romania, Volksbank Leasing si UniCredit Leasing.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului