MFP a publicat doua ghiduri cu recomandari pentru datornicii bancilor

Data publicarii: Astazi, 22-09-2010 | Finante-Banci
Ministerul Finantelor Publice a publicat marti pe site-ul sau doua ghiduri cu recomandari pentru datornicii bancilor, care stabilesc principiile pentru derularea negocierilor dintre persoanele fizice si respectiv firmele in dificultate financiara si creditorii acestora, pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor.

Ghidurile au fost elaborate de MFP, prin colaborarea cu Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si in urma consultarii Asociatiei Romane a Bancilor si a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania.

Principiile prevazute in cele doua ghiduri au caracter de recomandare, putand fi extinse, in functie de politica proprie a fiecarui creditor, si altor tipuri de imprumuturi sau produse financiare.
'Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare' recomanda ca imprumutatorul si imprumutatul sa actioneze in mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare.
'Procedurile de restructurare ajuta la identificarea solutiilor pentru un imprumutat aflat in dificultate in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de rambursare a unui imprumut cu garantie ipotecara pentru evitarea, pe cat posibil, a declansarii procedurii de executare silita', se spune in document.

MFP recomanda imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor.

Alte principii prevad ca imprumutatorul va explica in mod clar imprumutatului situatia integrala a obligatiilor ce ii revin in baza contractului de imprumut cu garantie ipotecara, restructurarile imprumuturilor cu garantii ipotecare reprezinta o concesie, nu un drept, partile sa comunice si sa se informeze reciproc cu privire la orice aspecte relevante, imprumutatul va furniza imprumutatorului toate informatiile necesare, inclusiv informatii si/sau documente justificative legate de venituri sau orice alte active financiare in timp util si cu exactitate, pentru a permite acestuia evaluarea corecta a situatiei sale financiare.

 

sursa: Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: