Cinteza (BNR): Sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere
Data publicarii: 14-09-2010 | Finante-BanciDirectorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a spus, intr-un interviu acordat revistei Money Express. ca sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere, in conditiile cresterii restantelor si aplicarii OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
"Va fi un an de pierdere(...)Restantele sunt pe un trend de crestere si acum a mai venit si beleaua asta (OUG 50, n.r.), a afirmat Cinteza. Mai mult, acesta este de parere ca "ce e mai rau abia urmeaza sa vina"
Potrivit lui Cinteza, bancile vor avea doua solutii pentru a acoperi pierderile generate de OUG 50.
"Una va fi sa creasca dobanzile la creditele noi, dar nu va avea efect pentru ca acum creditarea este aproape oprita. A doua, sa scada dobanzile la depozite. Urmarea va fi ca popu--latia va schimba sume mari de lei in euro si vor creste presiunile pe curs", avertizeaza Cinteza. "In plus, sunt semne ca bancile au inceput sa‑si piarda increderea una in alta", mai spune acesta.
In opinia lui Cinteza, s-a ajuns in aceasta situatie deoarece toate recomandarile si solicitarile facute de BNR inainte de aprobarea legii au fost ignorate.
Pe de alta parte, Nicolae Cinteza s-a aratat de acord cu necesitatea eliminarii practicilor abuzive si netransparente ale bancherilor din Romania.
"In ultimul an si jumatate, am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii", spune seful supravegherii bancare.
Totodata, acesta anticipeaza un val de procese, intrebandu-se retoric "ce client va fi de acord sa plateasca mai mult cand, conform ordonantei, are posibilitatea sa plateasca mai putin?"
"Eu am ramas surprins ca ANPC ii indeamna pe clienti sa mearga la tribunal. Este exact ceea ce ne asteapta acum, un val de procese", mai spune Cinteza.
OUG 50/2010, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Pana la 20 septembrie, bancile din Romania trebuie sa modifice circa opt milioane de contracte de credit.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile