Romania ar trebui sa creasca in criza. De ce scade?
Data publicarii: 01-09-2010 | EconomieIn timp ce Romania parca se zbate sa se afunde in recesiune, la granite se intampla miracole economice. Putine tari au scapat de criza cand robinetele mondiale de bani au fost taiate. Insa majoritatea au incercat sa-si gaseasca drumul de iesire. Si au reusit. Culmea, ceea ce noi vedem ca dezavantaj - starea de semidezvoltare si dependenta financiara - pare sa-i fi ajutat pe vecini.
Dupa ce a cazut violent in 2009, Turcia si-a revenit spectaculos anul acesta: 11% crestere economica in primul trimestru si 9% in al doilea. Turcia e o exceptie doar pentru ca a crescut "chinezeste", cu doua cifre. Insa redresarile spectaculoase sunt regula: Ucraina 6%, Rusia 5%, Slovacia - membra a zonei euro - tot 5%. Trei sferturi din membrii UE deja sunt pe crestere, chiar si modesta, iar Polonia, care a reusit sa nu intre deloc in recesiune, intrece asteptarile si mai pune 3,5% la PIB.
Nu este intamplatoare asemanarea dintre Romania si tarile cu cele mai mari cresteri. Structura economica fragila a facut ca ele sa fie lovite cel mai dur de intreruperea creditarii. Dar situatia fragila este data tocmai de faptul ca nu-si exploateaza din plin resursele. Cand agricultura ineficienta devine eficienta, mediul rural furnizeaza constant consumatori noi in economie.
Asta se intampla in Turcia sau Polonia, unde sunt incurajate proprietatea si munca, nu statul degeaba pe ajutoare sociale. Cand costurile cu forta de munca din industrie sunt inca reduse, companiile sunt tentate sa migreze pentru a scapa de faliment. Singura conditie este sa aiba certitudinea ca nu va nimeri din lac in put. Unul dintre dezavantajele Romaniei este ca nu e in stare sa ofere certitudini. E drept, mai mult decat alte tari, Romania a crescut pe credit, iar cand banii au disparut a ramas in aer. Dar nu este o problema de nerezolvat, pentru ca doar viteza a creat probleme, nu si volumul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani