Salariile din BNR raman diminuate, dar banca pastreaza fondurile
Data publicarii: 31-08-2010 | Finante-BanciAngajatii Bancii Nationale a Romanei vor avea in continuare salariile diminuate cu 25%, insa BNR va pastra fondurile rezultate astfel pentru majorarea rezervelor sale statutare, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, adoptate in sedinta de luni.
"Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta ca salariile angajatilor din BNR sa fie in continuare diminuate cu 25%, insa sumele rezultate in urma aplicarii acestei diminuari nu vor mai ajunge la bugetul de stat, ci vor ramane in continuare la dispozitia Bancii Nationale, urmand sa fie destinate majorarii rezervelor statutare ale bancii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
De asemenea, vor ramane la dispozitia BNR si sumele rezultate din reducerea salariilor angajatilor BNR care nu au fost virate catre bugetul de stat pana la momentul intrarii in vigoare a OUG adoptate luni, a mentionat Muntean.
Surse guvernamentale au declarat, insa, pentru AGERPRES, ca banii rezultati din diminuarea salariilor din BNR vor fi virati de banca intr-un cont special, pentru a fi folositi, probabil, de Guvern. "BNR va vira diferenta de 25% din fondul de salarii intr-un cont special, care va fi folosit, probabil, la bugetul de stat", au mentionat sursele citate.
Noua OUG adoptata de Guvern modifica prevederile Legii 118/2010 privind diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%.
Virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate in urma reducerii salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei a ajuns in atentia Comisiei Europene, in a carei opinie acest transfer este unul fortat de resurse financiare ale BNR catre bugetul de stat, situatie neconforma cu art. 123 din Tratatul UE. De asemenea, punctul de vedere al Bancii Centrale Europene este in sensul ca transferul la bugetul de stat poate fi asimilat unei finantari monetare, care este expres interzisa prin art. 123 din tratat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des