Pretul pentru apartamente a scazut la 1.245 euro/mp, in iulie
Data publicarii: 30-08-2010 | ImobiliareIndicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie 2010 o valoare redusa cu 45 la suta, ajungand la nivelul de 1.245 euro/mp util, in comparatie cu valoarea maxima, care a fost atinsa in martie 2008 pentru apartamentele din Capitala, se arata intr-un comunicat al site-ului imobiliare.ro.
De altfel, proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care au dat startul reducerilor, in Capitala fenomenul manifestandu-se cu un avans de pana la trei luni inaintea celorlalte mari orase din tara. Daca in primavara lui 2008, in Bucuresti, preturile scadeau, in toate celelalte orase analizate trendul era opus.
'Factorul local influenteaza semnificativ evolutia preturilor pe piata imobiliara, tocmai de aceea, asistam la diferente de la un oras la altul.
In Timisoara, preturile au luat-o la vale puternic de la inceputul anului 2010, scazand cu peste 10 la suta. In Cluj-Napoca, pe de alta parte, ultimele luni au adus cresteri de pret, astfel incat valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar daca in prima luna din an, aceasta era de 994 euro/mp util', sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro
Orasul din provincie in care preturile au scazut cel mai mult fata de perioada maxima este Brasovul.
Aici, in iulie 2010, pretul mediu inregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro/mp util, cu 38,5 la suta mai putin decat in mai 2008, luna in care a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute in Brasov. In Constanta, in iulie 2010, valoarea medie a indicelui, 1.007 euro/mp util, a fost cu 36,6 la suta mai mica fata de iunie 2008.
In Timisoara, in iulie 2010, pretul mediu solicitat era de 851 euro/mp util, cu 35,9 la suta mai putin decat in iunie 2008 cand preturile practicate la segmentul rezidential au atins cote maxime. In Iasi, proprietarii au solicitat in iulie 2010 preturi cu 33,8 la suta mai mici decat in iunie 2008, cand a fost atins pretul maxim.
Astfel, pentru iulie 2010, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi a indicat valoarea de 899 euro/mp util. Cel mai putin au scazut preturile practicate in Cluj-Napoca, unde, cu o valoare medie de 1.023 euro/mp util, preturile in iulie 2010 au fost cu 31,9 la suta mai mici decat in mai 2008.
In 2010, ierarhia principalelor orase din tara dupa evolutia preturilor solicitate la apartamente arata diferit. Cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timisoara, cu 10,7 la suta. Totodata, dintre cei sase poli de dezvoltare studiati, Timisoara are, in acest moment, apartamentele cele mai ieftine scoase la vanzare.
Orasul de pe Bega este urmat de Bucuresti, unde, in acest an, valoarea Indicelui imobiliare.ro a scazut cu 5,8 la suta. In Constanta, preturile apartamentelor au scazut cu 4,3 la suta. Si in Brasov a fost inregistrata o scadere de pret asemanatoare, de 3,9 la suta.
De la inceputul anului 2010, cel mai putin au scazut preturile apartamentelor din Iasi, 2,4 la suta, si Cluj-Napoca, 2,2 la suta.
Daca in Iasi evolutia mai putin dinamica se explica prin faptul ca preturile au scazut foarte mult in 2009, Cluj-Napoca este singurul oras in care asistam, constant, la cresteri de pret, dovada a influentei semnificative a factorului local in ciuda existentei unui trend national evident.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des