BNR a lansat al cincilea raport asupra stabilitatii financiare
Data publicarii: 25-08-2010 | Finante-BanciBNR a lansat al 5-lea raport asupra stabilitatii financiare, ce evalueaza capacitatea sistemului financiar romanesc de a face fata provocarilor semnificative din ultima perioada, factorii care influenteaza performanta sistemului financiar si interactiunea acestuia cu economia reala si mediul extern.
Raportul prezinta provocarile semnificative cu care s-a confruntat sistemul financiar romanesc in cursul anului 2009 si prima parte a anului 2010, intr-un context marcat de persistenta contractiei economice si continuarea ajustarilor structurale, precum si robustetea sectorului bancar si capacitatea sa de a face fata socurilor, potrivit unui comunicat emis marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
De asemenea, raportul evidentiaza faptul ca evolutiile macroeconomice internationale si continuarea ajustarilor pe plan intern constituie factori importanti de presiune pe termen scurt asupra stabilitatii financiare.
Potrivit BNR, principala vulnerabilitate a sectorului bancar ramane riscul de credit, intrucat capacitatea companiilor si populatiei de a onora in bune conditii serviciul datoriei este constransa de durata prelungita si adancimea contractiei economice, precum si de gradul semnificativ de indatorare, in general, si indatorarea mare in valuta, in special, in cazul unor categorii de debitori.
De aceea, banca centrala si-a continuat si diversificat abordarea prudentiala anuntata in raportul anterior, prin asigurarea punctuala de lichiditate, supravegherea atenta a bancilor si imbunatatirea cadrului de reglementare prudentiala, se mai arata in comunicat.
Astfel, supravegherea permanenta a BNR, precum si acordul de finantare semnat de autoritati cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, alaturi de angajamentele asumate in cadrul Initiativei Europene de Coordonare Bancara de catre principalele noua banci straine cu activitate in Romania, au contribuit la asigurarea mentinerii indicatorilor de stabilitate financiara in limite corespunzatoare, potrivit BNR.
Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit intr-o masura importanta efectele crizei, dar riscul sistemic s-a mentinut la un nivel scazut, se mai arata in comunicat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani