Guvernul urmeaza sa rectifice miercuri bugetul de stat pe 2010

Data publicarii: 18-08-2010 | Actualitate

Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, forma finala a rectificarii bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pentru 2010. Conform proiectului de ordonanta obtinut de AGERPRES, Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Ministerul Mediului vor primi cei mai multi bani la rectificarea bugetara.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va primi suplimentar 4,365 miliarde lei, reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru echilibrare, finantarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum si pensiile I.O.V.R., indemnizatii reparatorii, alocatii de stat pentru copii, alocatii familiale, indemnizatii pentru cresterea copilului si alte ajutoare sociale.

Ministerul Sanatatii va primi 2,816 miliarde lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru acoperirea deficitului, Ministerul Mediului si Padurilor - 241,2 milioane lei, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - 207,1 milioane lei.

De asemenea, Ministerul Culturii si Patrimoniului National va obtine in plus 56,9 milioane lei, pentru finantarea proiectului privind restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice si a proiectului privind reabilitarea si consolidarea unor cladiri culturale (Biblioteca Nationala a Romaniei, Teatrul I. L. Caragiale, etc.), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - 49,6 milioane lei, in principal, pentru plata serviciilor de inchiriere de licente aferente produselor Microsoft, iar Academia Romana - 17 milioane lei, pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Pe de alta parte, bugetele Ministerului Educatiei si Ministerului Administratiei si Internelor vor pierde cele mai mari sume in urma rectificarii bugetare, respectiv 117,76 milioane euro (494,6 milioane lei) si circa 113,52 milioane euro (476,8 milioane lei), conform proiectului de ordonanta obtinut de AGERPRES.

In schimb, Guvernul va majora cheltuielile din fondurile provenite din credite externe la Ministerul Administratiei si Internelor cu 170 de milioane de lei.

Vor fi taiate totodata bugetele pentru Ministerul Apararii Nationale - circa 66,3 milioane de euro (278,5 milioane lei), Ministerul Justitiei - 47,14 milioane euro (198,0 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - 40,14 milioane euro (168,6 milioane lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - 33,9 milioane euro (142,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - 28,97 milioane euro (121,7 milioane lei), Ministerul Public - 25,05 milioane euro (105,2 milioane lei).

In cadrul discutiilor avute saptamana trecuta, in prima lectura, pe rectificarea bugetara, Guvernul a anuntat ca va suplimenta fondurile pentru cofinantarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului si va capitaliza in acest sens cu 46 de milioane de euro Fondul National de Garantare a creditelor pentru intreprinderi.

Potrivit premierului Emil Boc, rectificarea de buget vizeaza "asigurarea sumelor necesare pentru cofinantarea proiectelor europene".

"Nu se taie niciun euro de la cofinantare, dimpotriva, la Mediu si Agricultura am suplimentat, astfel incat absorbtia fondurilor UE sa nu aiba de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, in vederea garantarii prefinantarilor si cofinantarilor pentru firmele care au proiecte europene", a subliniat recent premierul Boc.

De asemenea, la rectificarea din acest an se vor aloca 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul Sanatatii. La acesti bani se adauga 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), pentru achitarea platilor acesteia catre furnizori.

Guvernul va mai aloca 500 de milioane de lei pentru stergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diversi agenti economici, care, la randul lor, au datorii la stat.

In privinta bugetului asigurarilor sociale de stat, Guvernul aloca inca 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor pana la finalul acestui an.

Seful Executivului a anuntat ca bugetul va fi rectificat pe o scadere economica de 1,9 la suta in 2009 si un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2 la suta din PIB, fiind asigurata finantarea domeniilor prioritare.

Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentata rectificarea bugetara este de 511,581 miliarde lei.

Rectificarea bugetara pe care Guvernul urmeaza sa o aprobe miercuri este realizata pe un curs de schimb de 4,24 lei/euro, mai mic decat cel luat in calcul initial, de 4,25 lei/euro.

Specialisti din Ministerul Finantelor Publice au declarat pentru AGERPRES ca un curs de schimb mai mic luat in calcul la rectificarea bugetului va avea un impact favorabil, datorita economiilor la serviciul datoriei publice.

Reprezentantii MFP si cei ai sindicatelor si patronatelor au analizat, luni, proiectul de rectificare bugetara pentru anul 2010, conducerea Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) apreciind ca rectificarea bugetara pe care Guvernul intentioneaza sa o aprobe nu are o baza corecta.

"Este o rectificare bugetara extrem de prudenta care se bazeaza pe o prognoza exagerat de negativista, care infirma evolutiile pozitive din prima parte a acestui an, evolutia economiei si, in special, a exporturilor care au avut o crestere de 20 la suta", a declarat, luni, secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

Reprezentantii Consiliului Fiscal (CF) au anuntat, luni, ca procesul de rectificare bugetara nu respecta in totalitate principiile transparentei, stabilitatii si echitatii.

"Principiul transparentei nu este respectat, de exemplu, prin faptul ca revizuiri majore ale unor capitole de venituri (in special veniturile nefiscale) si de cheltuieli nu sunt insotite de note explicative privind sursele revizuirii si ipotezele luate in calcul", a precizat CF.

In acest sens, Consiliul Fiscal recomanda imbunatatirea transparentei procesului bugetar prin fundamentarea detaliata a surselor revizuirii veniturilor si cheltuielilor bugetare pe fiecare capitol din bugetul general consolidat.

"In ceea ce priveste principiul stabilitatii, Guvernul are obligatia de a conduce politica fiscal-bugetara intr-un mod care sa asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice.

Cu toate acestea, cresterea recenta a TVA, desi motivata prin imperativul asigurarii echilibrului bugetar, nu s-a facut in conformitate cu principiul stabilitatii, masura fiind implementata intr-un orizont de timp foarte scurt si fara o estimare detaliata de impact, desi efectele ei asupra economiei sunt majore", se arata intr-un comunicat al CF privind proiectul de rectificare bugetara.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: