MFP: Metodele statistice privind calcularea deficitelor publice dezavantajeaza unele state membre
Data publicarii: 18-08-2010 | EconomieMetodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, fata de cele care nu implementeaza astfel de reforme, a anuntat MFP.
"Romania a semnat, in data de 6 august a.c., alaturi de alte opt state membre, o scrisoare deschisa adresata presedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si comisarului european pentru Afaceri Monetare, domnul Olli Rehn. In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii in contextul presiunilor puse de imbatranirea populatiei din diferite state membre.
Prin scrisoarea inaintata domnului Herman Van Rompuy si domnului Olli Rehn, Romania considera, astfel, ca ar trebui imbunatatit modul de calcul al deficitului bugetar si al datoriei publice tinandu-se cont de noile reforme din sistemul de pensii pentru ca datele raportate prin notificarea fiscala sa fie comparabile.
Initiativa apartine Poloniei si a fost sustinuta de Romania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.
"Un subiect important aflat pe agenda publica europeana este cel privind guvernanta economica, acesta fiind dezbatut de mai multe ori in cadrul Task Force-ului coordonat de insusi presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy. Reprezentantul desemnat in cadrul Task Force-lui de presedintele Romaniei, Traian Basescu, este ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. In cadrul grupului "sherpa" de pregatire a Task force-ului participa secretarul de stat Alexandru Nazare. Astfel, Romania, impreuna cu Polonia, au sustinut constant in cadrul Task Force-ului tratarea in mod echitabil a statelor membre care implementeaza reformele in sistemul de pensii si a celor care nu au aplicat inca aceste reforme", se arata in comunicat.
Discutiile din cadrul acestui grup au fost generate in contextul crizei economico-financiare care a condus la deteriorarea semnificativa a finantelor publice europene: deficite bugetare si datorii publice care depasesc cu mult valorile de referinta de 3% din PIB, respectiv 60% din PIB. Urmatoarea intalnire a Task Force-ului va avea loc pe 7 septembrie 2010 la Bruxelles in marja ECOFIN.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice