Curierul National: Liber pentru straini pe piata autohtona de capital
Data publicarii: 02-09-2006Plasamentele strainilor pe termen scurt pe piata monetara au inceput sa fie liberalizate anul trecut, cu o intarziere de un an fata de calendarul initial, cand Romania a permis accesul nerezidentilor la depozitele in lei, indiferent de maturitate. Liberalizarea capitalurilor este una dintre conditiile pentru aderarea la Uniunea Europeana.
"Perioada de gratie" - pentru terenuri
Romania a solicitat, insa, o perioada de tranzitie de 15 ani de la data aderarii sale la Uniunea Europeana pentru liberalizarea regimului dobandirii, de catre persoanele fizice straine, a terenurilor din Romania cu destinatie agricola si forestiera, a celor aflate permanent sub luciu de apa, precum si a altor terenuri aflate in extravilan. De asemenea, a fost ceruta o derogare de 5 ani pentru liberalizarea regimului dobandirii terenurilor situate in intravilan.
Piata libera
BNR a eliminat, in regulamentul valutar nr. 4 din 2006, exceptiile de la operatiunile valutare curente si de capital, care se efectueaza in mod liber intre persoanele rezidente si nerezidente, in valuta si lei.
Schimbarea survine ca urmare a modificarii si completarii Regulamentului BNR numarul 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si abrogarii Normei BNR numarul 5/2005 privind autorizarea operatiunilor valutare.
Admiterea instrumentelor financiare romanesti pe o piata monetara straina, admiterea instrumentelor financiare straine pe piata monetara romaneasca, achizitionarea de catre nerezidenti de instrumente financiare romanesti pe piata monetara, achizitionarea de catre rezidenti in Romania de instrumente financiare straine pe piata monetara, precum si operatiunile in conturi curente sau de depozit deschise de rezidenti la banci din strainatate, nu mai necesita o autorizare prealabila din partea BNR.
Avantaje certe
Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Cristian Popa, viceguvernator BNR, a identificat trei mari avantaje care survin deciziei de liberalizare a pietei valutare. In primul rand, considera Popa, fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa, iar a avea o moneda convertibila ce se ghideaza dupa piata este un lucru important de mentionat.
Al doilea avantaj este acela ca imbunatateste mediul de afaceri, deoarece descrie o economie de piata functionala, in timp ce al treilea avantaj identificat de oficialul bancii centrale il constituie faptul ca, pe termen lung, monitorizarea si alocarea resurselor pot fi facute mult mai eficient. Potrivit lui Popa, principalul mare dezavantaj este riscul aparitiei unor "miscari speculative de capital".
Sursa: Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman