Solvabilitatea bancilor locale, mentinuta cu banii mamelor

Data publicarii: 10-08-2010 | Finante-Banci

Doar anul acesta, un numar de 12 banci care aduna aproape 50% din totalul activelor din sistem au beneficiat de infuzii de capital de la actionarii principali. BCR, Volksbank, Alpha Bank, CEC sau Banca Transilvania sunt doar cele mai importante nume dintre cele 12 banci care au beneficiat anul acesta de majorari de capital prin aport de la actionari. Desi majoritatea institutiilor de credit au explicat majorarile de capital prin nevoia de extindere, sumele sunt folosite pentru a imbunatati solvabilitatea afectata de scaderea valorii ga¬rantiilor imobilirare, dar si de cresterea provizioanelor pentru credite restante.

BNR impune bancilor comerciale sa asigure in permanenta un nivel al solvabilitatii de 10%, determinat ca raport intre nivelul fondurilor proprii si totalul activelor si elementelor in afara bilantului, ponderate in functie de gradul lor de risc de credit.

Stam prost, dupa ultimele standarde europene

La ultimul test de stres efectuat asupra a 91 de grupuri bancare de pe continent, Uniunea Europeana a venit cu un element de noutate care, aplicat si in Romania, ar plasa bancile locale intr-o zona destul de riscanta. Astfel, in loc sa calcuze solvabilitatea dupa metoda standard (ca raport intre capitalurile proprii si totalul activelor indiferent de natura lor), oficialitatile europene au ales sa analizeze starea bancilor dupa un indicator care ia in calcul doar fondurile proprii de nivelul I, adica lichiditatea accesibila rapid.

Acest indicator, calculat de BNR sub denumirea de "efect de parghie", este destul de slab in tara noastra. Din rezultatele testului de stres citat mai sus reiese ca, in cel mai dur scenariu, rata medie de solvabilitate a sectorului bancar european ar scadea de la 10,3% pe 31 decembrie 2009 la 9,2% pe 31 decembrie 2011. Spre comparatie, in Romania raportul dintre capitalurile de nivelul 1 si activele totale este de numai 7,55%, iar cele mai putin capitalizate banci abia depasesc 5%, adica sub nivelul minim impus de UE la ultimul test. In schimb, in cazul solvabilitatii standard, Romania sta chiar bine. Nici o banca nu coboara sub 10%, iar media sistemului bancar era la sfarsitul anului 2009 de 14,67%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: