Sa plateasca bancile pentru criza?
Data publicarii: 09-08-2010 | Finante-BanciAr trebui bancile sa fie fortate sa plateasca pentru criza economica prin impunerea unei taxe globale asupra lor? Desi unele guverne sprijina ideea, multe banci ameninta cu transferarea costurilor suplimentare asupra omului de rand, scrie publicatia poloneza Polityka, citata de presseurop.eu.Factura pentru criza este pe drum. In Marea Britanie, TVA-ul va creste de la 17,5 % la 20 % incepand cu luna ianuarie 2011. Germania taie in ajutoarele de somaj, Spania a relaxat legile asupra concedierii personalului, Portugalia reduce pensiile din sectorul public, iar Franta vrea sa prelungeasca varsta de pensionare pentru toata lumea.
Uriasele deficite scobesc finantele majoritatii tarilor europene dar si SUA, iar exemplul grecesc arata ca rabdarea pietelor care finanteaza datoriile publice are unele limite. Si totusi tocmai sectorul bancar este cel perceput ca fiind principalul vinovat pentru criza care a adus numeroase tari in pragul falimentului. Prin urmare, nu ar trebui acesta sa contribuie la salvarea finantelor publice, care l-au ajutat sa supravietuiasca, se intreaba Polityka, potrivit presseurop.eu.
Problema este ca aproape fiecare guvern are o viziune diferita asupra subiectului. Cu ocazia ultimului summit G20, unde s-au reunit decizionalii celor mai mari economii din lume, singurul consens a fost ca fiecare tara poate proceda dupa cum crede de cuviinta. Stephen Harper, prim-ministru al Canadei, tara care a trecut prin criza fara prea multe daune, a exclus inca de la inceput ideea sprijinirii unei taxe mondiale asupra bancilor. Chinezii, care nu vor sa puna o presiune suplimentara asupra bancilor lor, au facut acelasi lucru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani