Zona euro sta pe un butoi cu pulbere

Data publicarii: 30-07-2010 | International

Posibilitatea ca un stat sa paraseasca sau sa fie expulzat din zona euro obliga bancile sa elaboreze planuri pentru a face fata consecintelor unei astfel de decizii. Renuntarea unui stat la moneda europeana ar insemna revenirea la moneda nationala, pas ce ar exercita o presiune semnificativa asupra sistemului bancar din acel stat.

Neincrederea investitorilor cauzata de volatilitatea monedei unice a determinat mai multi analisti sa afirme ca desfiintarea zonei euro ar fi benefica statelor membre.

Euro, periculos pentru Europa?

"In interesul sanatatii economice si al succesului Uniunii Europene, zona euro trebuie desfiintata", a afirmat Christopher Smallwood, economist la Capital Economics, citat de AFP, intr-un raport publicat la inceputul lunii iulie. Subiectul este insa mai vechi.

La sfarsitul anului trecut, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a vazut nevoita sa clarifice aspectele legate de parasirea voluntara sau expulzarea unui stat din zona euro. Consecintele unei asemenea decizii ar fi considerabile pentru economia nationala a statului in cauza, renuntarea la moneda unica implicand si iesirea din Uniunea Europeana. In lucrarea sa "Retragerea si expulzarea din Uniunea Europeana si Uniunea Economica si Monetara. Cateva cugetari", Phoebus Athanassiou, membru al Consiliului Legal al BCE, afirma ca "evenimentele recente (...) au marit riscul unei secesiuni". Astfel, analistii au elaborat doua scenarii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: