Piraeus aduna bani sa cumpere ATE Bank

Data publicarii: 27-07-2010 | Finante-Banci

Piraeus Bank, mama bancii cu acelasi nume din Romania, intentioneaza sa umble la indicatorii de solvabilitate sub pretextul unor potentiale achizitii. Oficiali ai grecilor au declarat ieri pentru Financial Times ca banca va beneficia de o majorare de capital de cel putin 1,1 miliarde de euro, bani destinati in primul rand unor potentiale achizitii tot din sistemul bancar elen.

Cele doua institutii vizate, ATE Bank si Hellenic Post Bank, se afla la polii opusi ai rezultatelor ultimului test de stress efectuat de Banca Centrala Europeana. Astfel, ATE Bank, prezenta si in Romania, nu a reusit sa treaca testul avand un deficit de capital de aproape 250 de milioane de euro in timp ce Post Bank a obtinut cel mai bun rezultat dintre grupurile bancare elene, avand un indicator de solvabilitate de peste 10% (fata de 6% cat era nivelul minim admis).

Piraeus Bank, grup care a facut o oferta de peste 700 de milioane pentru cele doua institutii de credit detinute de stat, are o solvabilitate de doar 6% adica minimul admis dupa criteriile ultimului test de stres efectuat de BCE


Optimism cel putin de fatada

Cu toate ca se afla intr-o situatie nu tocmai ideala, atat Piraeus Bank, cat si ATE Bank dau semnale pozitive in ceea ce priveste viitorul lor. Mai mult, cele doua institutii considera ca scenariile luate in seama de BCE au fost mult prea dure in ceea ce priveste situatia bancilor elene si ca ele "nu reflecta realitatea si este putin probabil sa se intample".

Pe de alta parte, ATE informeaza ca actionarul sau majoritar, Ministerul elen de Finante, a anuntat deja ca va aduce fondurile necesare pentru ridicarea solvabilitatii bancii elene la un nivel minim acceptat. De asemenea, banca elena anunta intr-un comunicat ca va renunta la toate participatiile pe care le detine la societatile cu profil altul decat cel financiar-bancar.

"Rezultatele scenariilor nefavorabile nu trebuie sa fie considerate reprezentative pentru situatia curenta. In consecinta, ipotezele scenariilor nefavorabile sunt putin probabil sa se infaptuiasca.", spune Sergiu Manea, prim-director general adjunct al ATE.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: