Isarescu: Bogatia nu poate fi creata prin lege
Data publicarii: 21-07-2010 | EconomieGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a condamnat acuzele aduse BNR potrivit carora bancherii centrali ar fi "cinici", precum si calitatea slaba a dezbaterilor publice, inclusiv a celor televizate, care par sa evite, uneori, adevarul financiar, si a explicat ca bogatia nu poate fi creata prin lege.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are rolul de a educa financiar populatia, a explicat Isarescu, miercuri, in cadrul unei conferinte, iar "cinismul" bancii centrale trebuie interpretat ca o descriere realista a adevarului, sustine guvernatorul.
In piata au existat propuneri "dramatice" de utilizare a rezervei nationale, spune Isarescu, facand aluzie la propunerile de norme legislative care ar fi cerut BNR sa transfere la bugetul de stat, sub sanctiune penala, parte a rezervei BNR - un fapt interzis prin statutul bancii si de legislatia europeana, precum si de Constitutie.
"Descoperirea financiara nu pote fi acoperita cu norme juridice", spune guvernatorul. "Ca sa fac un joc de cuvinte, aceste imperative sociale sunt acoperite juridic, dar descoperite financiar. Poate noi, cei de la banca nationala, parem a fi cinici, dar asta e meseria noastra,...adevarul poate parea cinic", a spus Isarescu.
Chiar daca cifrele privind datoria suverana nu sunt deloc dramatice, chiar si aceasta "ridica ingrijorari, in ceea ce priveste tendinta".
Guvernatorul BNR a adaugat ca deficitele au o structura periculoasa, fiind de durata, si a precizat ca "gravitatea deficitului structural apare cand economia este in recesiune".
El a atras atentia ca toate conditiile actuale conduc catre neincrederea pietelor de a finanta anumite costuri si poate sa apara si evitarea finantarii unei economii - fapt ce va pune presiune pe rezerve.
"Banii nu pica din cer si nici nu vin din tiparnita...sunt un fel de resursa, care trebuie corectata...O lege juridica poate fi 'buna' la un moment dat, buna cu ghilimelele de rigoare, in sensul ca nu se pot face, cateodata, prognoze clare. Daca am sti ce se va intampla in trei ani, ne-am imbogati cu totii. Bogatia nu se face prin lege", a mai spus guvernatorul.
"Daca te incapatanezi sa o faci prin norma juridica, ea se va face, intr-o forma sau alta.... Este obligatia noastra legala, dar este si bine sa spunem adevarul", a mai spus Isarescu, referitor la acuzele potrivit carora BNR da dovada de cinism.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman