Isarescu: Bogatia nu poate fi creata prin lege
Data publicarii: 21-07-2010 | EconomieGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a condamnat acuzele aduse BNR potrivit carora bancherii centrali ar fi "cinici", precum si calitatea slaba a dezbaterilor publice, inclusiv a celor televizate, care par sa evite, uneori, adevarul financiar, si a explicat ca bogatia nu poate fi creata prin lege.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are rolul de a educa financiar populatia, a explicat Isarescu, miercuri, in cadrul unei conferinte, iar "cinismul" bancii centrale trebuie interpretat ca o descriere realista a adevarului, sustine guvernatorul.
In piata au existat propuneri "dramatice" de utilizare a rezervei nationale, spune Isarescu, facand aluzie la propunerile de norme legislative care ar fi cerut BNR sa transfere la bugetul de stat, sub sanctiune penala, parte a rezervei BNR - un fapt interzis prin statutul bancii si de legislatia europeana, precum si de Constitutie.
"Descoperirea financiara nu pote fi acoperita cu norme juridice", spune guvernatorul. "Ca sa fac un joc de cuvinte, aceste imperative sociale sunt acoperite juridic, dar descoperite financiar. Poate noi, cei de la banca nationala, parem a fi cinici, dar asta e meseria noastra,...adevarul poate parea cinic", a spus Isarescu.
Chiar daca cifrele privind datoria suverana nu sunt deloc dramatice, chiar si aceasta "ridica ingrijorari, in ceea ce priveste tendinta".
Guvernatorul BNR a adaugat ca deficitele au o structura periculoasa, fiind de durata, si a precizat ca "gravitatea deficitului structural apare cand economia este in recesiune".
El a atras atentia ca toate conditiile actuale conduc catre neincrederea pietelor de a finanta anumite costuri si poate sa apara si evitarea finantarii unei economii - fapt ce va pune presiune pe rezerve.
"Banii nu pica din cer si nici nu vin din tiparnita...sunt un fel de resursa, care trebuie corectata...O lege juridica poate fi 'buna' la un moment dat, buna cu ghilimelele de rigoare, in sensul ca nu se pot face, cateodata, prognoze clare. Daca am sti ce se va intampla in trei ani, ne-am imbogati cu totii. Bogatia nu se face prin lege", a mai spus guvernatorul.
"Daca te incapatanezi sa o faci prin norma juridica, ea se va face, intr-o forma sau alta.... Este obligatia noastra legala, dar este si bine sa spunem adevarul", a mai spus Isarescu, referitor la acuzele potrivit carora BNR da dovada de cinism.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile