Isarescu: Rezerva valutara internationala a Romaniei nu mai are nevoie sa creasca
Data publicarii: 15-07-2010 | Finante-BanciRezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.
In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, el a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, din Lituania - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.
Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin in comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.
"Cu alte cuvinte, rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009, iar in 2010 si mai mult".
"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea bancii nationale", a comentat Isarescu.
El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar tebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.
Pretul aurului a crescut de circa 2,5 ori in ultimii cinci ani.
Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in iunie cu 362 milioane euro (1,13%) fata de luna precedenta, la 31,627 miliarde euro, de la 31,989 miliarde euro la 31 mai 2010, potrivit unui comunicat transmis de banca centrala.
Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut in iunie cu 0,7%, respectiv 252 milioane euro, pana la 34,999 miliarde euro, de la 35,251 miliarde euro la finalul lunii mai.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone in iunie, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu 3,37%, la 3,372 miliarde euro, de la 3,262 miliarde euro la finalul lunii precedente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business