Isarescu: BNR nu poate plati pensiile si salariile
Data publicarii: 15-07-2010 | EconomieGuvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a lansat, joi, un mesaj catre mediul politic, subliniind ca "BNR nu poate plati pensiile si salariile din rezerva sa". "Banca Nationala nu poate finanta direct deficitul bugetar. BNR nu poate acoperi cheltuielile administratiei publice, indiferent daca acestea sunt curente, de exemplu plata pensiilor si salariilor sau de capital", a subliniat guvernatorul.
Acesta a spus ca exista restrictii clare privind utilizarea rezervei nationale prin tratatele semnate cu Uniunea Europeana.
"Romania, pur si simplu prin tratatul cu UE - si asta ar trebui sa fie stiuta si de cei care au facut aceasta propunere -, nu poate folosi rezerva valutara in alte scopuri. Bancile centrale nu pot sa finanteze deficitul public. Este straniu ca propunerile de utilizare a rezervei valutare in alte scopuri au fost facute chiar de parlamentari. Este nevoie de un minimum de disciplina bugetara. Partidele politice sa-si ia un consilier juridic sau, daca nu juridic, unul financiar sau macar unul de aritmetica. Ele trebuie sa inteleaga ca nu au de unde sa faca bugetele cu cheltuieli mai mari decat veniturile si de cat se poate imprumuta statul roman. Statul roman, daca nu-si disciplineaza cheltuielile si discursul public, se va putea imprumuta din ce in ce mai putin. Nu trebuie sa cadem in pacatul sa credem ca putem spune orice, ca este democratie. Totul se plateste in pierdere de credibilitate si posibilitate de a ne mai imprumuta", a avertizat Isarescu.
Acesta a explicat ca deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro la nivelul unui an, cat toata rezerva de aur a Romaniei.
"BNR nu poate finanta acest deficit. Nu ne-ar ajunge suma decat pentru un an sa acoperim acest deficit si apoi ce vom face?", a aratat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu participa la un seminar cu tema "Rezervele internationale ale Romaniei - Surse si Destinatii", organizat de Finmedia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani