Anastase despre trecerea la impozitare progresiva: Niciun scenariu economic nu e exclus
Data publicarii: 13-07-2010 | EconomiePresedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a declarat, in contextul afirmatiilor ministrului de Finante, Sebastian Vladescu privind necesitatea trecerii la impozit progresiv din 2011,ca niciun scenariu economic nu e pus deoparte,dar ca "asta nu inseamna ca s-a renuntat la ideea cotei unice".
Intrebata, marti, daca incape o discutie privind renuntarea la cota unica de impozitare si trecerea la impozitul progresiv din 2011, in conditiile in care PDL si presedintele Traian Basescu au sustinut cota unica, Roberta Anastase a precizat: "In momentul in care discuti scenarii economice, niciun scenariu nu e pus deoparte". "Sunt diverse perspective, analize care se fac, pana la urma cautam solutia cea mai buna, asta nu inseamna ca am renuntat sau renuntam la ideea unei cote unice, istoria aratandu-ne ca aceasta cota unica a facut mult bine economiei romane", a explicat democrat-liberala.
Anastase a adaugat ca, in prezent, exista un grup de lucru care analizeaza toate scenariile. "In momentul de fata, avem o serie de discutii in interiorul coalitiei si cu organizatiile patronale,cu oamenii de afaceri, discutam diverse scenarii care sa ajute mediul economic sa-si recapete cadenta de dezvoltare si, in acelasi timp, sa ajutam economia sa depaseasca criza, in paralel cu masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Este prematur sa vorbim de o solutie sau alta. Tocmai de aceea s-a constituit grupul de lucru care cuprinde si specialisti in domeniul economic, dar si oameni politici cu responsabilitati in partide care pot purta discutii cu reprezentanti ai mediului de afacere, astfel incat sa gasim cele mai bune solutii ", a spus presedinta Camerei Deputatilor.
Pe de alta parte, Anastase a precizat ca grupul de lucru analizeaza si propunerea UNPR de impozitare a averii afisate pentru a se stabili care ar fi beneficiile si cum ar putea fi implementata. "Exista si aceasta propunere intr-o analiza foarte serioasa si vom vedea, dupa calculele economice, ce beneficii aduce lucrul acesta si cum poate fi el implementat in mod concret", a spus Anastase, aratand ca modificarile Codului Fiscal vor intra in vigoare probabil "de la inceputul anului viitor".
Romania trebuie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem, a declarat pentru "Ziarul Financiar" ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.
Intr-un interviu acordat ZF, el sustine ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul, in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.
Ministrul spune ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15%, pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei, dar Vladescu nu renunta la impozitul forfetar.
El mai afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman