OCDE: 2,7 milioane de emigranti romani in UE
Data publicarii: 12-07-2010 | ActualitateIn statele membre UE se afla aproximativ 2,5 - 2,7 milioane de imigranti romani, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in cadrul celei mai recente editii a Raportului asupra imigratiei, dat luni publicitatii la Paris, in cadrul unei conferinte la care a luat parte si secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
In 2008, circa 61.400 de romani au emigrat in UE pe baza unor contracte temporare de munca, ceea ce a insemnat o crestere de 11 la suta fata de 2007.
Dintre acesti emigranti romani, 47.000 au plecat in Germania si 5.400 in Spania.
Sumele trimise in Romania de emigranti au atins cel mai mare nivel in 2008 (9,4 miliarde USD), conform unui studiu al Bancii Mondiale citat de raportul OECD, dar au scazut brusc in 2009.
Numarul imigrarilor in Romania ramane redus (10.000 de persoane in 2008, cu 5 la suta mai mult decat in anul precedent. Numarul total al permiselor de munca eliberate strainilor a fost de 76.700 in 2008, cu 30 la suta mai mult decat in 2007.
Dintre acestia, o treime sunt cetateni din tarile membre UE, 24 la suta fiind din Italia si 18 la suta din Germania, dar principala tara de origine a imigrantilor din Romania ramane Moldova.
In Europa, migratia reprezentat 44 la suta din totalul migratiei inregistrate in tarile membre OCDE, Portugalia, Spania, Marea Britanie si Italia fiind principalele tari spre care s-au indreptat emigrantii.
In prezent, din OCDE fac parte Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Chile, Coreea, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Turcia si Ungaria.
Cele 31 de state membre OCDE detin impreuna aproximativ 60 la suta din economia mondiala, 70 la suta din comertul mondial si 20 la suta din populatia lumii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman