Rosia Montana ar aduce 19 miliarde dolari
Data publicarii: 09-07-2010 | EconomieSpecialistii straini veniti ieri la Bucuresti spun ca aproape jumatate din bani ar ajunge la stat.
La 13 ani de la semnarea contractului de concesiune pentru terenul aurifer de la Rosia Montana, proiectul continua sa nasca numeroase discutii si luari de pozitie pro si contra. Ieri, in timp ce contestatarii proiectului protestau in fata Hotelului Marriott din Capitala, inauntru specialisti ai firmei de consultanta Oxford Policy Management (OPM) prezentau efectele economice pozitive ale investitiei.
Potrivit acestora, Romania va castiga 19 miliarde de dolari pe intreaga durata de viata a exploatatiei aurifere de la Rosia Montana, infiintata de firma canadiana Gabriel Resources. Afirmatia ii apartine lui Alan Roe, economist-sef OPM, institut care, anterior infiintarii sale in 1996, a fost parte a presti-gioa-sei universitati britanice Oxford.
In plus, investitia aduce o valoare adaugata semnificativa pentru localitate si are un potential de dezvoltare la nivelul intregii regiuni, printr-o serie de proiecte de infrastructuri publice si proiecte comunitare care au toate caracteristicile unor proiecte derulate in mod normal de sectorul public.
Potrivit lui Roe, suma de 128 milioane dolari va fi alocata pentru refacerea infrastructurii locale, alte 37 milioane dolari pentru ecologizarea vechilor mine abandonate - suplimentar fata de cheltuielile de inchidere si ecologizare a amplasamentului minier dupa incheierea exploatarii, 31 milioane dolari pentru crearea de diverse facilitati pentru comunitate, 49 milioane dolari pentru programe
de educare si formare profesionala, precum si cel putin 35 milioane dolari pentru restaurarea, cercetarea, intretinerea si sprijinirea accesului la obiectivele de patrimoniu.
Aceste activitati vor avea costuri directe totalizand circa 280 milioane dolari , reprezentand o valoare sociala semnificativa pentru Romania, dupa cum considera specialistii de la Oxford Policy Management.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile