Rosia Montana ar aduce 19 miliarde dolari
Data publicarii: 09-07-2010 | EconomieSpecialistii straini veniti ieri la Bucuresti spun ca aproape jumatate din bani ar ajunge la stat.
La 13 ani de la semnarea contractului de concesiune pentru terenul aurifer de la Rosia Montana, proiectul continua sa nasca numeroase discutii si luari de pozitie pro si contra. Ieri, in timp ce contestatarii proiectului protestau in fata Hotelului Marriott din Capitala, inauntru specialisti ai firmei de consultanta Oxford Policy Management (OPM) prezentau efectele economice pozitive ale investitiei.
Potrivit acestora, Romania va castiga 19 miliarde de dolari pe intreaga durata de viata a exploatatiei aurifere de la Rosia Montana, infiintata de firma canadiana Gabriel Resources. Afirmatia ii apartine lui Alan Roe, economist-sef OPM, institut care, anterior infiintarii sale in 1996, a fost parte a presti-gioa-sei universitati britanice Oxford.
In plus, investitia aduce o valoare adaugata semnificativa pentru localitate si are un potential de dezvoltare la nivelul intregii regiuni, printr-o serie de proiecte de infrastructuri publice si proiecte comunitare care au toate caracteristicile unor proiecte derulate in mod normal de sectorul public.
Potrivit lui Roe, suma de 128 milioane dolari va fi alocata pentru refacerea infrastructurii locale, alte 37 milioane dolari pentru ecologizarea vechilor mine abandonate - suplimentar fata de cheltuielile de inchidere si ecologizare a amplasamentului minier dupa incheierea exploatarii, 31 milioane dolari pentru crearea de diverse facilitati pentru comunitate, 49 milioane dolari pentru programe
de educare si formare profesionala, precum si cel putin 35 milioane dolari pentru restaurarea, cercetarea, intretinerea si sprijinirea accesului la obiectivele de patrimoniu.
Aceste activitati vor avea costuri directe totalizand circa 280 milioane dolari , reprezentand o valoare sociala semnificativa pentru Romania, dupa cum considera specialistii de la Oxford Policy Management.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani