Veniturile BNR din rezerva valutara au scazut cu 72%
Data publicarii: 05-07-2010 | Finante-BanciImpactul negativ al crizei financiare a afectat anul trecut si veniturile obtinute de BNR din administrarea rezervei valutare. Acestea au inregistrat o scadere drastica, cu 72% fata de nivelul consemnat in 2008, in principal ca urmare a reducerii ratelor dobanzilor la nivel global. Cu toate acestea, profitul bancii centrale a crescut cu 38% fata de anul precent, pana la 1,1 miliarde de euro, din care 80% a fost varsat la buget.
Pe fondul celei mai severe crize economice din ultimele decenii, strategia Bancii Nationale de administrare a rezervei valutare a pus accentul in 2009 pe aspectele legate de lichiditatea si siguranta investitiilor. In acest sens, durata portofoliilor de obligatiuni in valuta a fost redusa in a doua parte a anului, cand ratele de dobanda au atins minime istorice, moment in care riscul de crestere a dobanzilor, cu impact potential negativ asupra valorii obligatiunilor, a devenit foarte pronuntat.
De asemenea, in conditiile unei vulnerabilitati inca vizibile a sistemului financiar-bancar global au fost evitate in continuare plasamentele in depozite la termen la entitati bancare private, fiind majorate disponibilitatile in conturi la vedere si depozite sau plasamentele in instrumente ale pietei monetare emise de entitati financiar-bancare guvernamentale si autoritati monetare internationale. De altfel, BNR s-a aflat in trendul ce a marcat strategia majoritatii bancilor centrale, care si-au redus cu aproximativ 500 de miliarde de dolari valoarea depozitelor constituite in banci private, potrivit unei analize a FMI. Banca centrala si-a lichidat inca din 2008 depozitele constituite la institutii de credit private.
Rentabilitatea, comparabila cu indicele Bank of America Merrill Lynch
Astfel, ponderea numerarului si depozitelor in totalul rezervei valutare a BNR s-a triplat anul trecut, la 45%, iar expunerea rezervelor valutare pe agentiile guvernamentale s-a diminuat de la 16% la 9%, iar pe guverne de la 50% la 42%. Mai mult, ponderea obligatiunilor garantate cu active ale emitentului in rezervele valutare si expunerea pe institutiile supranationale s-au redus de la 6% la 1% si, respectiv, de la 13% la 3%. "In urma acestor decizii, rentabilitatea totala a rezervelor internationale s-a situat la un nivel de 2,49% pentru euro si 0,71% pentru dolarul american.
Comparativ, obligatiunile guvernamentale cu scadente de pana la 3 ani incluse in indicele Bank of America Merrill Lynch au inregistrat in anul 2009 o rentabilitate totala de 3,33% pentru euro si 0,7% pentru dolar", se precizeaza in raportul de activitate pe 2009 al BNR. Portofoliul de referinta publicat de Bank of America Merrill Lynch este un ansamblu de active financiare construit pe baza unor reguli si criterii de eligibilitate standardizate, servind drept reper managerilor de portofoliu, managementului bancii si auditorilor, din punctul de vedere al performantei si al riscului asumat.
Ca urmare a acestor evolutii, venitul total obtinut din administrarea rezervelor valutare a fost de 418 milioane de euro, reprezentand aproximativ 28% din nivelul inregistrat in 2008, in principal ca urmare a reducerii ratelor dobanzilor la nivel global.
Rezerva valutara a BNR a crescut in anul 2009 cu 2,08 miliarde de euro, atingand la sfarsitul anului valoarea de 28,30 miliarde de euro. La 31 decembrie 2009, rezervele internationale ale Romaniei insumau 30,86 miliarde de euro, din care 91,7% reprezentau rezerve valutare si 2,56 miliarde de euro (8,3%) echivalentul a 103,7 tone de aur, inregistrand o crestere totala de 2,59 miliarde de euro fata de finele anului 2008.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman